Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mandelkaka med karamelliserade citronskal

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Kakan kan också bakas i en rund form och användas som extra goda tårtbottnar.

Ingredienser

8 portioner
  • 150 g mjukt smör
  • 300 g mandelmassa
  • 1 citron, skal och saft
  • 3 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • smör till formen
  • mandelspån och ströbröd till formen

Karamelliserade citronskal

  • 2 ekologiska citroner
  • 1 1 ⁄4 dl socker
  • 1 dl vatten

Dekoration

  • florsocker

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandel- massan och vispa ihop den med smöret och citronskal och saft. Tillsätt äggen, ett i taget, under vispning.
  2. Vänd försiktigt ner mjölet. Smörj en kakform och strö mandelspån längs alla kanterna, fyll på med ströbröd där det behövs.
  3. Fyll smeten i formen och grädda i ca 30 minuter. Låt svalna.
  4. Karamelliserade citronskal: skala av det gula skalet på citronen med en potatis- skalare och skär det i tunna strimlor meden vass kniv. Pressa ur citronsaften i en kastrull och blanda den med vatten och socker. Låt koka upp och rör tills sockret löst sig. Lägg i citronskalen. Låt sjuda på låg värme i ca 15 minuter. Ta kastrullen från värmen och plocka upp citronskalen. Separera dem från varandra och lägg att rinna av och svalna på bakplåtspapper. Skeda lite av saften över kakan och fördela citronskalen på toppen. Låt stelna en stund.