Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Morotsbröd

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Mandel och morot gör detta bröd saftigt och nötigt gott.

Ingredienser

2 bröd
  • 2 stora morötter
  • 5 dl vatten
  • 50 g färsk jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 msk sirap
  • 2 msk rybsolja
  • 1 1/2 dl grovt hackad sötmandel
  • 5 dl grovt rågmjöl
  • 10 dl vetemjöl special

Så här gör du

  1. Skala och riv morötterna grovt. Smula jästen i en degbunke. Hetta upp vattnet till 37 grader i en kastrull och häll det över jästen. Rör om tills den har löst upp sig.
  2. Tillsätt salt, sirap, rybsolja, morötter och mandel. Rör sedan i rågmjölet och därefter vetemjölet litet i taget. Arbeta ihop till en smidig, ganska lös deg och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  3. Knåda degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Rulla ut varje del till ett avlångt bröd och vrid dem. Lägg på smorda plåtar och låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Låt sedan brödet svalna på galler
Du kanske även gillar