Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Madeleinekakor med rabarber och kardemumma

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

18-20 kakor
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • zest och saft från 1/2 citron
  • 100 g vetemjöl (cirka 1,6 dl)
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk malen kardemumma
  • 75 g rabarber (ungefär 1 stjälk)
  • 1 msk smör
  • 1 1/2 msk strösocker
  • 1 madeleinekakplåt

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret.
  2. Separera äggulor och vitor. Vispa äggulorna och sockret till det blir vitt och pösigt. Blanda ner det smälta smöret tillsammans med saft och zest (det gula skiktet av skalet) från den halva citronen.
  3. Blanda mjöl och bakpulver i en skål, sikta ner det i smeten och blanda ordentligt.
  4. Vispa äggvitorna tills de blir vita och fasta. Blanda ner dem i smeten.
  5. Skiva rabarbern i tunna slantar och stek dem i smör och socker tills de blivit mjuka. Låt svalna och blanda ner i smeten.
  6. Smöra formarna noga och fyll dem nästan ända upp med smet. Baka i mitten av ugnen 10-15 minuter eller tills kakorna blivit gyllenbruna.
  7. Låt kakorna svalna lite i formarna och stjälp sedan ur dem och lägg dem på galler för att svalna helt. Pudra gärna med lite florsocker vid servering.