Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lyxtårta med choklad & jordnötssmör

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Ingredienser

12 BITAR
  • 200 g smör
  • 200 g mörk choklad, hackad
  • 4 ägg
  • 1 ⁄2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • smör och mandelmjöl till formen

Glasyr

  • 100 g mörk choklad
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk sirap
  • 2 tsk smör, rumsvarmt

Garnering

  • 2 msk jordnötssmör
  • 2 msk saltade jordnötter, hackade

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form med löstagbar botten, cirka 20 centimeter i diameter. Mjöla med mandelmjöl.
  2. Smält smör och choklad tillsammans på låg värme i vattenbad.
  3. Vispa upp ägg, socker och vaniljpulver. Vänd ner chokladsmöret i äggsmeten och häll i formen.
  4. Grädda mitt i ugnen i cirka 10–12 minuter. Kakan ska vara lös i mitten. Ta ut kakan och låt den svalna i formen.
  5. Låt kakan stå i 4–5 timmar så att den hinner sätta sig, ställer man den i kylen går det fortare.
  6. Glasyr: Hacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden och sirapen. Häll den varma gräddsirapen över chokladen och rör tills all choklad smält. Mixa ner smöret med en mixerstav. Häll glasyren över kakan.
  7. Garnering: Ta ut kakan ur formen. Smält jordnötssmöret och rippla över glasyren på kakan.
  8. Strö över jordnötterna.