Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sockerkaka – saftigt och gott recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 179 st har redan röstat

En underbart saftig och god sockerkaka av smör, ägg och vanilj. Hemligheten – förutom de goda ingredienserna – är att den inte får gräddas för länge. När man provar med en sticka, ska det vara en liten, liten aning ”klet” på den!

Här är Mitt köks bästa recept på en klassisk sockerkaka.

Läs också: Baka kärleksmumssockerkaka – ljuvligt gott recept

Så blir sockerkakan extra saftig: Tillsätt citronskal och citronsaft i smeten. Byt ut en del av smöret till olja. Grädda sockerkaka på lägre värme under längre tid så torkar kakan inte av för hög värme.

Ingredienser

1 kaka
  • 200 g smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 3 st ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk äkta vaniljsocker
  • Smör och ströbröd till formen.

Så här gör du

  1. Smörj och bröa en sockerkaksform.
  2. Vispa smör och socker poröst.
  3. Tillsätt ett ägg i taget och rör kraftigt.
  4. Rör ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver.
  5. Grädda i 150-175 grader i 50-55 minuter. Känn efter om kakan är nästan färdig redan efter 40 minuter.
  6. Låt den stå några minuter innan den stjälps upp. Ta bort formen när kakan kallnat.
1 kommentar om "Sockerkaka – saftigt och gott recept"
  • Christin Berg
    Christin Berg

    Världens godaste sockerkaka lite farlig , då man bara vill ha mera. Missa inte detta receptet♥❤♥