Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lyxiga kanelbullar med mandelmassa

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 108 st har redan röstat

Ingredienser

30 bullar
  • 5 dl mjölk
  • 660 g vetemjöl (11 dl)
  • 15 g jäst
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 msk kardemumma
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 ägg
  • 175 g smör

Fyllning

  • 100 g mandelmassa
  • 1 dl socker
  • 175 g smör
  • 2 msk malen kanel
  • 1 ägg, lätt uppvispat till pensling
  • pärlsocker

Så här gör du

  1. Blanda alla ingredienser utom smöret. Knåda ihop degen. Blanda sedan ner det rumsvarma smöret. Det är lite kladdigt till en början men sedan suger degen till sig fettet och degen blir mycket smidig. Fortsätt knåda i cirka 10 minuter i maskin och något längre för hand.
  2. Låt jäsa i bunke under bakduk i cirka 30-35 minuter. Plasta bunken och ställ kallt i cirka 8-12 timmar.
  3. Innan utbaket. Riv mandelmassa och rör ner smör och kanel till en jämn smet.
  4. Kavla ut degen cirka 5 mm tjock till en rektangel.
  5. Stryk på rikligt med fyllning. Vik degen på längden. Skär längder på tvärsen cirka 2-3 cm breda. Tvinna längden. Håll ena degkanten med pekfinger, långfinger och tumme. Vira deglängden två varv kring fingrarna. Lägg degänden över fingrarna och degen och kläm fast kanten under bullen.
  6. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek i cirka 40-60 minuter.
  7. Sätt ugnen på 250 grader, varmluft 225 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
  8. Grädda i 6-8 minuter. Låt bullarna kallna på galler under bakduk.
3 kommentarer om "Lyxiga kanelbullar med mandelmassa"
    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Camben

      Hejsan!
      Ja, det stämmer med 15 gram jäst. Eftersom bullarna har så pass lång jästid behövs inte så mycket jäst. Lycka till med bakningen! /Stina, webbredaktör Mittkök.se