Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lyxig sockerkaka med bär och färskostkräm

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

8 bitar
  • ca 1 msk smör till formen
  • 3-4 msk mandelmjöl

Kaka

  • 225 g smör, rumsvarmt
  • 4 dl socker
  • 4 ägg
  • 3 msk färskpressad citronsaft
  • 3 msk vatten
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Kräm

  • 200 g cream cheese, philadelphia
  • 3 msk vispgrädde

Garnering

  • färska bär, t ex blåbär och hallon
  • florsocker

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175º. Smörj en släpplätt- eller aluminiumkakform. Häll i mandelmjölet och skaka formen så att det täcks med mjölet väl runtom.
  2. Rör smör och socker vitt och poröst, använd elvisp. Vispa i ett ägg i taget. Häll i citronsaft och vatten, blanda väl. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret, blanda om noga.
  3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 50-60 minuter, eller tills den är genomgräddad, känn efter med provsticka. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp.
  4. Stjälp upp kakan ur formen och låt den kallna.
  5. Lägg cream cheese i en bunke och vispa den med elvisp. Vispa i grädden.
  6. Toppa den kalla kakan med krämen. Garnera med bär. Sikta över florsocker.