Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lyxig saffranskaka med cream cheese-frosting och lingon

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 11 st har redan röstat

Ingredienser

8 bitar
  • 1 sockerkaksform 1,5 liter
  • 1 msk smör till formen
  • ströbröd

Kaka

  • 1/2 dl vatten
  • 1 påse saffran, 0,5 g
  • 150 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Garnering

  • 4 msk florsocker
  • 150 g cream cheese, typ Philadelphia
  • 1 dl grädde
  • 1 dl lingon, frysta

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen.
  2. Koka upp vattnet och blanda i saffranet. Låt dra ca 15 minuter.
  3. Mät upp smör och socker i en matberedare monterad med en kniv och mixa ihop. Mixa i ett ägg. Häll i saffransvattnet och mixa ihop.
  4. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och kör till en kaksmet. Häll och bred ut kaksmeten i formen.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter, eller tills kakan är genomgräddad, känn med provsticka. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp. Låt kakan kallna. Lägg kakan på ett fat och sikta över 1 msk av florsockret.
  6. Vispa ihop cream cheese och resten av florsockret i en bunke. Vispa i grädden i 2-3 omgångar. Bred krämen på kakan. Toppa med bären precis inför serveringen.