Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lyxig räksoppa

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

En från grunden gjord räksoppa av rostade skal och mycket smak av rotfrukter, dill- och fänkålsfrön.

Ingredienser

4 portioner
  • 1 kg räkor med skal
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 skiva rotselleri
  • 1/4 purjolök
  • 2 msk rapsolja
  • 2 dl torrt vitt vin
  • vatten
  • 1 tsk dillfrö
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 dl grädde
  • 2-3 dl mjölk
  • salt och peppar
  • cayennepeppar

Garnera med

  • krondill eller timjan

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala räkorna och lägg räkstjärtarna i en skål och förvara i kylen till serveringen. Lägg skalen i en långpanna med bakplåtspapper.
  2. Rosta skalen i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Rör om några gånger under tiden.
  3. Skala och skär morot, palster- nacka och rotselleri i små tärningar. Skär purjolöken i skivor. Fräs dem i en gryta med olja i 5 minuter. Tillsätt de rostade räkskalen och häll över vitt vin och kokande vatten, så det täcker. Rör om och krydda med dillfrö, fänkålsfrö och tomatpuré. Koka under lock i cirka 30 minuter.
  4. Sila buljongen i en skål. Diska grytan och häll tillbaka buljongen. Koka upp räkbuljongen och låt den reducera (koka ihop) till hälften.
  5. Tillsätt grädde och mjölk och koka i 5 minuter under omrörning. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.
  6. Lägg räkorna i djupa tallrikar och ös över den heta soppan. Garnera med krondill eller timjan. Servera med sprödvärmd baguette.