Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lyxig glutenfri & mjölkfri chokladtårta

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 150 st har redan röstat

Ingredienser

  • 2 st tårtbottnar:
  • 4 dl naturligt glutenfri mjölmix, t ex Sempers Fin mix, Schärs Mix C eller Lailas gula mix
  • 3 dl socker
  • 2 dl kakao
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vanilj socker
  • 2 1/2 dl Rapsy eller, om du tål ren havre, Oatlys havregurt. (Här kan man givetvis ta vanlig filmjölk om man tål mjölk, laktosfri filmjölk om man tål mjölkprotein, eller motsvarande sojaprodukt.)
  • 2 1/2 dl starkt kaffe
  • 1 dl olja
  • 2 ägg

Glasyr och mellanrumskräm

  • 5 dl florsocker
  • 2 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 200 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl risdryck eller Oatlys havredryck - allt beroende på hur du tål havre. Givetvis går sojadryck bra om du tål det.

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och mjöla med mjölmix två formar om 20 cm i omfång. Jag köpte små alu-miniumformar, då jag bara hade större springformar hemma.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt Rapsy eller havregurt, kaffe, olja och ägg. Vispa några minuter med elvisp till du fått en fin jämn smet.
  4. Fördela smeten i de två formarna - grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. Känn med sticka att de är klara. Stickan ska vara torr. Låt kakan stå i formarna 10 minuter innan du stjälper upp dem på galler. Låt dem svalna. Jag gjorde bottnarna på kvällen, la bara en handduk över och lät dem stå över natten.
  5. Blanda florsocker, kakao och vaniljsocker i en bunke. Rör det mjölkfria margarinet pösigt i en annan bunke. Vispa sedan i omgångar ner florsockerblandningen varvat med den mjölkersättning du valt i det mjölkfria margarinet. Jag tog lite florsockerblandning, lite mjölkersättning och vispade slätt, och sedan ny omgång tills allt var nervispat i det mjölkfria margarinet.
  6. Lägg nu en av bottnarna på ett fat, bred ut ett generöst lager av glasyren. Lägg på den andra tårtbottnen, bred på resten av glasyren runt om hela tårtan. Låt den stå och safta till sig några timmar.
2 kommentarer om "Lyxig glutenfri & mjölkfri chokladtårta"
  • Cecilia Lindström
    Cecilia Lindström

    Riktigt god tårta ! Ska baka denna på söndag =)
    (Ätit denna tidigare och typ dött av chokladchock )

  • Wanja Larsen
    Wanja Larsen

    Kan man byta 1 dl risdryck eller Oatlys havredryck i glasyren mot vanlig mjölk? tål det…