Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lutfisk med bacon

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner
  • 400-500 g lutfisk per person
  • salt
  • Sås
  • 2 msk mjöl
  • 1 msk smör
  • 3 dl mjölk
  • salt
  • vitpeppar
  • Tillbehör
  • 1 hackad gul lök
  • lite gröna ärtor
  • 1 pkt bacon
  • kokt potatis
  • smält smör
  • På bordet
  • nymalda kryddpepparkorn, svartpeppar och nejlikor

Så här gör du

  1. Den väl urvattnade lutfisken saltas med knappt 2 tsk salt per kilo lutfisk.
  2. Sedan kan den antingen tillagas i ugn, 225 grader, på smörad ugnsplåt i cirka i 45 min. Täck med metallfolie under tillagningen. 3 Eller i mikron på full effekt i cirka 10 minuter (ett kilo åt gången)
  3. Såsen: Smält smöret och rör i mjölet. Häll sakta i mjölken under omrörning och låt detta sjuda i cirka 10 min. Smaka av med salt och peppar.
  4. Stek baconen gyllene. Låt rinna av.
  5. Sautera löken mjuk i lite vatten och smör. Tillsätt ärtorna, låt dem bli varma och smaka av med socker, salt och peppar. Häll av vätskan.
  6. Ta lite av den vita såsen och mixa med ärtorna till en vackert ljusgrön puré.
  7. Fördela ärtpurén på fyra tallrikar och lägg lutfisken ovanpå. Toppa med bacon och bjud kokt potatis plus resten av den vita såsen till fisken.
1 kommentar om "Lutfisk med bacon"
  • Spångadam
    Spångadam

    Jag är från västlandet i Norge och där åt vi alltid lutfisken med stekt lök och kokt potatis, senare la vi till bacon för några år sen – supergott. Min far la alltid lutfisken i vatten kvällen före då blir den otroligt fast.