Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lutfisk – klassiskt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 128 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

  • 2 paket lutfisk


Sås


  • 1 1/2 msk smör
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk (alternativt gräddmjölk)

  • några kryddpepparkorn

  • några vitpepparkorn

  • några svartpepparkorn
  • 
några kryddnejlikor
  • 
smör efter tycke och smak
  • 
spad från lutfisken att smaka av med


Till servering

  • 
gröna ärter (djupfrysta petits pois)
  • 
schalottenlök
  • 
smör att steka i
  • 
lättrimmat sidfläsk

  • kokt potatis

Så här gör du

  1. 
Vattna ur lutfisken gärna två, tre nätter. Koka den på vanligt sätt i ugnen.

  2. Gör såsen: Smält smöret i en kastrull, gärna med beläggning. Rör i mjölet, blanda ­ordentligt och späd sedan med vätska under vispning. Lägg ner några korn kryddpeppar, vitpeppar, svartpeppar och några krydd­nejlikor. Låt småkoka i cirka 5 minuter, vispa då och då.

  3. Sila såsen. Rör i en duktig klick smör och smaka av med en skvätt fiskspad.

  4. Fräs djupfrysta små gröna ärter, petits pois, i smör med hackad schalottenlök till lutfisken.
  5. 
Stek lättrimmat sidfläsk precis innan servering och bjud till lutfisken, liksom skirat smör, grovkrossad vitpeppar, kryddpeppar, svartpeppar och nykokt potatis.