Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lutfisk – klassiskt recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 93 st har redan röstat

Lutfisk har varit festmat i Sverige sedan 1500-talet, särskilt populär är den enligt tradition på skånska bröllop. Och fortfarande är det många som dukar fram lutfisk på sitt julbord. Här är ett klassiskt recept på lutfisk på kocken Leif Mannerströms vis. Servera gärna lutfisken med klassiska tillbehör som potatis, sidfläsk och gröna ärtor.

Sugen på mer julmat? Kolla in klassiska julmatsrecept här

Läs också: 8 saker du inte visste om lutfisk

Ingredienser

4 portioner

  • 2 paket lutfisk


Sås


  • 1 1/2 msk smör
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk (alternativt gräddmjölk)

  • några kryddpepparkorn

  • några vitpepparkorn

  • några svartpepparkorn
  • 
några kryddnejlikor
  • 
smör efter tycke och smak
  • 
spad från lutfisken att smaka av med


Till servering

  • 
gröna ärter (djupfrysta petits pois)
  • 
schalottenlök
  • 
smör att steka i
  • 
lättrimmat sidfläsk

  • kokt potatis

Så här gör du

  1. 
Vattna ur lutfisken gärna två, tre nätter. Koka den på vanligt sätt i ugnen.

  2. Gör såsen: Smält smöret i en kastrull, gärna med beläggning. Rör i mjölet, blanda ­ordentligt och späd sedan med vätska under vispning. Lägg ner några korn kryddpeppar, vitpeppar, svartpeppar och några krydd­nejlikor. Låt småkoka i cirka 5 minuter, vispa då och då.

  3. Sila såsen. Rör i en duktig klick smör och smaka av med en skvätt fiskspad.

  4. Fräs djupfrysta små gröna ärter, petits pois, i smör med hackad schalottenlök till lutfisken.
  5. 
Stek lättrimmat sidfläsk precis innan servering och bjud till lutfisken, liksom skirat smör, grovkrossad vitpeppar, kryddpeppar, svartpeppar och nykokt potatis.