Saftiga lussebullar

Jennifer Lindberg
Ingredienser
- 100 g smör, mjukt
- 2,5 dl mjölk
- 1 g saffran
- 25 g jäst
- 1/2 dl strösocker
- 1 st ägg
- eventuellt russin
Topping
- 1 st uppvispat ägg
- russin
Så här gör du
- Smält smöret, häll i mjölken och låt det hela bli 37°. Tillsätt saffranet. Smula ner jästen i en bunke. Strö över socker, Häll den varma saffransmjölken över den lösta jästen i bunken, rör ner ägget och rör om igen. Tillsätt det mesta av mjölet.
- Spara ca 1 dl av vetemjölet till utbakningen. Blanda russin i degen om så önskas, Arbeta degen kraftigt med en trägaffel eller liknande. Låt degen jäsa övertäckt i sin bunke i 1-1.5 timme.
- Värm ugnen till 260°. Täck två plåtar med bakplåtspapper.
- Tippa sedan ut degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
- Dela degen i 2 bitar och skär sedan varje sådan bit i 4 delar. Dela en fjärdedel i taget i ytterligare 4 bitar. Rulla ut varje liten degbit till förslagsvis en S-form. Lägg lussebullarna ganska tätt på två plåtar. Garnera med russin som trycks ner ordentligt.
- Jäs lussebullarna i ca 20 – 30 minuter.
- Pensla lussebullarna noga med lättvispat ägg.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter. Svalna och servera!

Du kanske även gillar
Populära recept