Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saftiga lussebullar

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Fler recept på www.LittleDessert.se

Ingredienser

  • 100 g smör, mjukt
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 g saffran
  • 25 g jäst
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • eventuellt russin

Topping

  • 1 st uppvispat ägg
  • russin

Så här gör du

  1. Smält smöret, häll i mjölken och låt det hela bli 37°. Tillsätt saffranet. Smula ner jästen i en bunke. Strö över socker, Häll den varma saffransmjölken över den lösta jästen i bunken, rör ner ägget och rör om igen. Tillsätt det mesta av mjölet.
  2. Spara ca 1 dl av vetemjölet till utbakningen. Blanda russin i degen om så önskas, Arbeta degen kraftigt med en trägaffel eller liknande. Låt degen jäsa övertäckt i sin bunke i 1-1.5 timme.
  3. Värm ugnen till 260°. Täck två plåtar med bakplåtspapper.
  4. Tippa sedan ut degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
  5. Dela degen i 2 bitar och skär sedan varje sådan bit i 4 delar. Dela en fjärdedel i taget i ytterligare 4 bitar. Rulla ut varje liten degbit till förslagsvis en S-form. Lägg lussebullarna ganska tätt på två plåtar. Garnera med russin som trycks ner ordentligt.
  6. Jäs lussebullarna i ca 20 – 30 minuter.
  7. Pensla lussebullarna noga med lättvispat ägg.
  8. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter. Svalna och servera!