Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lussekaka

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

20 skivor
  • 1 ⁄2 pkt jäst för söta degar
  • 75 g margarin eller smör
  • 2 1 ⁄2 dl mjölk
  • 1 ⁄2 pkt saffran
  • 1 sockerbit
  • 1 ⁄2 dl strösocker
  • 1 ⁄2 tsk salt
  • 7-8 dl vetemjöl

Fyllning

  • 150 g mandelmassa
  • 50 g margarin eller smör
  • 1 ⁄2 dl strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 tsk kardemummakärnor

Garnering

  • russin

Pensling

  • uppvispat ägg
  • pärlsocker

Så här gör du

  1. Smula jästen i en bunke. Smält margarin eller smör i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli fingervarm.
  2. Häll lite av degvätskan över jästen och rör så att jästen löser sig.
  3. Stöt saffran och en sockerbit i en mortel och tillsätt det tillsammans med resten av degvätskan, socker, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg och låt den jäsa övertäckt i 30 minuter.
  4. Blanda under tiden mandelmassa, margarin eller smör, socker och vetemjöl i en bunke. Stöt kardemummakärnorna i en mortel och rör ner dem i fyllningen.
  5. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den något. Dela degen i två delar. Kavla ut den ena till en rund platta som mäter 30 centimeter i diameter.
  6. Lägg degplattan på en bakpappersklädd plåt. Bred på fyllningen över hela kakan.
  7. Dela den andra degen i 14 jämnstora bitar.
  8. Rulla ut fyra stycken till långa längder och lägg dem ytterst runtom ovanpå kakan så att det blir som en kant. Knip ihop ändarna så att de sitter ihop.
  9. Gör lussekatter av resten av degbitarna och lägg dem ovanpå kakan som en solfjäder Tryck i russin i lussekatterna.
  10. Låt kakan jäsa i ca 30 minuter. Pensla med ägg och strö på pärlsocker där det är deg.
  11. Grädda lussekakan i 200 grader i 15-20 minuter. Låt lussekakan svalna på ett galler.