Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lussebullekladdkaka

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 343 st har redan röstat

En kladdkaka med extra allt som passar perfekt till jul, advent och lucia. Ett lager med en klassisk kladdkaka och ett lager med saffranskladdkaka. Oemotståndligt god! Se instruktionsfilmen här.

Ingredienser

10 bitar

Kladdkaka

  • 200 g smör
  • 5 dl socker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 4 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk salt

Saffranstopping

  • 3 ägg
  • 1 pkt saffran
  • 100 g smör
  • 150 g vit choklad
  • 1 krm vaniljpulver
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl

Så här gör du

  1. Börja med kladdkakan. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Smält smöret i en kastrull. Rör ihop socker, vaniljpulver och ägg i en bunke.
  2. Blanda ihop mjöl, kakao och salt, rör ner det med smöret i äggsmeten. Häll smeten i en form.
  3. Saffranstopping: Mortla saffranet med lite socker. Blanda ihop socker, saffran och ägg.
  4. Smält den vita chokladen. Blanda i den och resten av ingredienserna. Rör om ordentligt. Häll saffranssmeten över kladdkakesmeten och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Kakan kan med fördel stå kallt ett tag innan servering.
21 kommentarer om "Lussebullekladdkaka"
  • ellen1968
    ellen1968

    Ska det verkligen vara 5 dl socker i kladdkakan? Det blir 7 dl sammanlagt för hela kakan. Låter orimligt mycket.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till ellen1968

      Ja, det ska det vara. Mycket socker, men den blir väldigt god kan vi lova! /Stina, webbredaktör Mittkök.se

  • Karin Magnusson
    Karin Magnusson

    Efter två försök gav vi upp..fick slänga allt! Över 1h i ugnen och ändå bara smet, måste vara nått fel på receptet.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Karin Magnusson

      Nej, vad tråkigt att höra. När vi bakade den så hade vi den i ugnen i cirka 45 minuter, men alla ugnar är ju olika. Testa att sänka värmen lite och låt kakan stå en stund extra i nedre delen av ugnen. Och låt den stå kallt i kylskåpet en stund innan servering så den får stå till sig lite. /Stina, webbredaktör Mittkök.se

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Kerstin Olofson

      Absolut, grädde funkar alltid till kladdkaka! Men räcker nog med en liten skvätt för kakan i sig är ganska mäktig. Hoppas det smakar!

      Mvh,
      Beatrice, Mitt kök

  • Douglas G
    Douglas G

    Hej! Smarrigt recept.
    Kan det vara gott med Bearnaisesås till? Måste prova detta recept till helgen.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Douglas G

      Hej Douglas,
      Vad kul att du gillade receptet!

      Mvh,
      Beatrice | Mitt kök

  • Rakel Olsen
    Rakel Olsen

    Kan man göra samma recept fast i muffinsformar istället ? 😀

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Rakel Olsen

      Hej Rakel,
      Det borde fungera bra, dock får du eventuellt kanske justera tiden i ugnen lite! Berätta gärna hur resultatet blev sedan om du får möjlighet. Lycka till!

      Mvh,
      Beatrice | Mitt kök

  • Birgitta Fällström
    Birgitta Fällström

    Vi fick också en väldigt rinnig slutversion. Dagen efter (typ 18h senare) i kyla var den ok substans. Körde sista 8 min på 150 grader..

  • Kanelbullen22
    Kanelbullen22

    Kakan blev så söt att den inte gick att äta. Lussebulledelen smälte samman med kladdkakan i ugnen och blev bara en brun kaka med rinnigt innandömme. Är receptet anpassat för varmluftsugnar tro? Det stod inte uttryckligen vad man skulle göra med hektot smör i lussebullesmeten så jag smälte det tillsammans med chokladen.

  • Petra Sundberg
    Petra Sundberg

    Jag håller med ovan, helt rinnig och alldeles för söt. Lite trist för ingredienserna kostar ju en del. :/ Tror att det är bättre att ta två olika kladdkakerecept, ett med choklad och ett med saffran och lägga ihop dem. Jag är van ”bakerska” 😉 och har varmluftsugn. Lät den dessutom stå på eftervärmen säkert 20 min för att den var så lös. Det ska ju inte behövas flera dagar i kyl för att den ska gå att skära upp, och i så fall borde det stå i receptet… Finns bild på min Instagram ”vardagsmatens”.

  • Elizabet Dabrzalski
    Elizabet Dabrzalski

    Inte en chans med med 22cm form! Jag hade 25cm och ändå fick inte allt plats. Efter att jag hällt över allt i en stor ugnsplåt blev det bra. Barnen tyckte, god men alldeles för söt

  • Alice Olsson
    Alice Olsson

    Hade kakan inne i ugnen på anvisad temperatur i 2 h 30 min (!!) och den var fortfarande i princip bara smet. Supertrist!

  • Elin Åberg
    Elin Åberg

    Tycker det är lite komiskt att så många skriver att den är för söt, läs receptet noga nästa gång ni ska baka något, kan inte förstå hur man inte inser innan att det är en supersöt kaka.. hur som helat så tyckte jag att kakan va jättegod och inte alls för rinnig trots att jag bara hade den inne i 40 minuter!

  • Maria Nilsson
    Maria Nilsson

    Ett tips är att halvera chokladsmeten men använda hela lussesmeten. Blir tillräckligt stor och mäktig ändå. Jag hade kakan inne ca 35 minuter och då kunde den ha varit inne något kortare tid för att bli mer kladdig. De sista 10 minuterna täckte jag kakan med bakplåtspapper för att den inte skulle bli för mörk.

  • Sussie Lindeborg
    Sussie Lindeborg

    Baka inte denna kaka. Fick slänga allt, kakan rinner efter 60 min o ugnen.

  • Maria Gustafsson
    Maria Gustafsson

    Håller tyvärr med ovan, blir inte ordentligt gräddad i ugnen. Alldeles för stor mängd smet för gräddningstiden. Allt bara rinner ut. =( Tror att receptet inte är helt ok när så många misslyckas. Gott men kladdigt.

    • Maria Gustafsson
      Maria Gustafsson
      svar till Maria Gustafsson

      Efter att ha gräddat 45 minuter i 180 grader var det mest smet under ytan, körde 30 minuter till i 150 varmluft och då blev det ok.