Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lussebullar

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 8 st har redan röstat

Härliga, saftiga bullar hör julen till. Om man vill kan man göra runda lussekatter i stället för vanliga traditionella, pensla med ägg, lägg på russin och strö på pärlsocker.

Ingredienser

36 stycken
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk, 37 grader
  • 100 g smör, mjukt
  • 225 g kvarg, neutral
  • 1 g (2 påsar) saffran
  • 1 ½ dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 17 dl vetemjöl

Till pensling

  • 1 ägg
  • 2 msk russin

Så här gör du

  1. Smula ner jästen i en bunke eller i en degblandare.
  2. Häll mjölken över jästen. Tillsätt smör, kvarg, saffran, socker och salt. Arbeta in lite vetemjöl i taget och arbeta degen smidig. Låt degen jäsa övertäckt med plastfilm eller under en bakduk i cirka 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Vänd upp degen på en lätt mjölad bänk. Dela degen i 36 bitar och forma till runda bullar. Rulla ut till längder och forma till lussekatter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i cirka 30 minuter under bakdukar.
  5. Pensla med uppvispat ägg, lägg i ett par russin i varje. Grädda lussebullarna mitt i ugnen i 5–8 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.