Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lulu Carters marockanska kycklinggryta

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 personer
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 2 msk olja
  • 2 msk smör
  • 1 hel kyckling, ca 1,5 kg
  • 2 skalade och hela tomater
  • 200 g pumpa
  • 250 g kikärter, okokta blötlagda över natten eller 1 burk kokta
  • 5 dl vatten
  • 4 kvistar bladpersilja
  • 0 ,5 tsk chiliflakes
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk torkad mynta
  • 1 tsk honung
  • 2 tsk salt
  • 2 morötter
  • 1 zucchini
  • 0 ,5 dl pistaschnötter eller mandel
  • Några kanelstänger
  • Kardemumma

Couscousen

  • 0 ,5 tsk gurkmeja
  • 1 dl hackad färsk mynta eller 1 tsk torkad mynta
  • 5 torkade aprikoser
  • 1 dl russin
  • 3 kvistar bladpersilja
  • 0 ,5 dl skalade pistaschnötter, mandlar eller valnötter

Övriga tillbehör

  • Harissa (chilipasta) blandat med lite olivolja (i en skål)
  • Gott bröd
  • Naturell matyoghurt i en skål blandat med några matskedar olivolja
  • samt 0,5 dl citronsaft

Så här gör du

  1. Lägg kikärter i blöt över natten eller använd burkkikärter.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök. Lägg i en stor kastrull med smör eller olja i botten.
  3. Stycka kycklingen: Skär av lårbenen och dela i två delar. Skär av vingarna.
  4. Skär loss varje bröstdel och stycka i tre delar vardera. Släng resten av skrovet. Lägg kycklingdelarna i grytan. Fräs lök, vitlök och kycklingdelar på högsta värme i några minuter och rör om då och då så att det inte bränns. Öppna tomaterna och häll i grytan. Lägg i några kanelstänger och kardemumma efter tycke och smak. Skär loss skalet av pumpan och tärna den i ca 2 x 2 centimeter stora bitar och lägg i grytan.
  5. Tillsätt de blötlagda kikärterna samt 5 dl vatten. Koka upp och sänk sedan värmen till medel. Redan kokta kikärter från burk sköljer du noga och har i på slutet och kokar upp. Tillsätt kvistarna från bladpersiljan.
  6. Grovhacka bladen och spara dem till att garnera med vid servering eller ha i couscousen. Tillsätt chiliflakes, gurkmeja, spiskummin, honung, torkad mynta samt salt. Rör om.
  7. Låt kycklinggrytan puttra under lock på låg värme i 45 minuter.
  8. Skala morötter och skölj zucchinin. Slanta morötterna tunt och skär zucchinin i tärningar, ca 2 x 2 centimeter stora. Tillsätt dem till grytan och koka den i ytterligare fem minuter under lock på svag värme.
  9. Under tiden gör du couscousen samt sköljer och grovhackar nötter.
  10. Om du vill kan du rosta nötterna några minuter i en het stekpanna, utan att bränna dem förstås – då får de mycket god smak.
  11. Couscous: Koka upp 5 dl vatten. Mät upp couscous samt salt i en skål eller kastrull. Häll det kokande vattnet över couscousen och rör om. Sätt på lock och koka eventuellt upp om du lagar couscousen i en kastrull. Eller mikra allt i en minut i mikron på full effekt om du har en skål (ej metall). Låt couscousen stå under lock och svälla i ca 3 minuter. Ta av locket och luckra upp couscousen med en gaffel samt vänd runt med smör eller olja. Couscousen är klar att servera, men det går också bra att smaksätta den ännu mer. Till exempel genom att röra i gurkmeja (ger fin färg), mynta, strimlade torkade aprikoser, russin, hackad bladpersilja samt grovhackade nötter.
  12. Smaka av grytan med salt samt eventuellt med mer kryddor som gurkmeja, chili, honung och torkad mynta. Servera den marockanska grytan med couscousen samt gärna het harissa (chilipasta) blandat i en skål med lite olivolja, ett gott bröd samt en skål naturell matyoghurt blandat med några msk olivolja och 0,5 dl citronsaft.