Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Luftiga och spetsiga medelhavsbröd

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

2 stycken
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten, 37 grader
  • ½ dl olivolja
  • 2 tsk salt
  • 13-14 dl vetemjöl special

Så här gör du

  1. Smula ner jästen i en bunke, häll på vattnet. Blanda i olja, salt och arbeta in vetemjölet, lite i taget.
  2. Sätt plastfolie eller lägg en bakduk över bunken, låt jäsa i 30 minuter.
  3. Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord, dela degen i två bitar. Vik ihop degen försiktigt, utan att knåda ur luften, och forma till två limpor med spetsiga kanter.
  4. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 25-30 minuter.
  5. Sätt under tiden ugnen på 250 grader. Skåra bröden på snedden med en vass tandad kniv.
  6. Spreja in vatten i ugnen med en blomspruta. Sätt in plåtarna direkt och grädda i 2 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare cirka 25 minuter.
  7. Ta ut bröden och låt dem svalna på ett galler.