Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ljust surdegsbröd på två sätt

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 29 st har redan röstat

Ingredienser

1 bröd
  • 1 tsk salt
  • 1 ½ dl rismjöl
  • 2 ½ dl bovetemjöl
  • 1 dl majsmjöl
  • ½ dl majsstärkelse
  • 1 msk psylliumfrömjöl (fiberhusk eller psyllium)
  • 150 g ljus surdeg, se nedan
  • 15 g jäst
  • 4 ½ dl vatten, ljummet

Ljus surdeg

  • 1 dl vatten, ljummet 1 tsk honung
  • 1 msk yoghurt
  • 35 g majsmjöl
  • 35 g rismjöl

Mata med

  • 25 g rismjöl (½ dl)
  • ½ dl vatten, ljummet

Ljus surdeg med fiberhusk

  • 1 dl vatten, ljummet
  • 1 tsk ljus sirap
  • 1 msk yoghurt
  • 35 g majsmjöl
  • 35 g rismjöl
  • ½ msk fiberhusk

Mata med

  • 25 g majsmjöl
  • ½ dl vatten, ljummet

Så här gör du

  1. Mät upp alla torra ingredienser i en skål.
  2. Blanda surdeg, jäst och vatten i en stor skål eller i en degblandare. Blanda i alla torra ingredienser, sätt plastfilm över bunken och låt jäsa i cirka 2 ½ timme.
  3. Vänd upp degen på ett mjölat bakbord och forma degen till en rund bulle utan att knåda degen. Lägg bullen på en plåt med bakplåtspapper och mjöla lätt över degen, lägg på plastfilm och låt jäsa ytterligare cirka 40 minuter.
  4. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
  5. Sätt in brödet i ugnen i 3 minuter, sänk värnen till 200 grader och grädda ytterligare cirka 35 minuter. Ta ut brödet och låt det svalna på ett galler.
  6. Ljus surdeg: Blanda allt i en glasburk och låt stå i rumstemperatur ett dygn. Mata med (rör ned) 25 gram rismjöl och ½ deciliter ljummet vatten och låt stå ytterligare ett dygn i rumstemperatur.
  7. Nu är surdegen färdig att användas.
  8. Ljus surdeg med fiberhusk: Blanda allt i en glasburk och låt stå i rumstemperatur ett dygn. Mata med (rör ned) 25 gram majsmjöl och ½ deciliter ljummet vatten och låt stå ytterligare ett dygn i rumstemperatur.
  9. Nu är surdegen färdig att användas.
2 kommentarer om "Ljust surdegsbröd på två sätt"
  • Karlsmo
    Karlsmo

    Jag undrar över mängden mjöl kontra vätska, degen blev väldigt lös och ohanterbar, fick lägga den i en brödform

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Karlsmo

      Hej! Glutenfria degar är väldigt annorlunda från ”vanliga” degar och är lösare i konsistensen. Detta på grund av att brödet kommer bli väldigt torrt annars. Men bra lösning med brödformen!