Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mjuk pepparkaka – enkelt och saftigt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 205 st har redan röstat

Mjuk pepparkaka är en given del av kakfatet i juletider. Den är saftig, god och vacker att se på. Dessutom kan den varieras med kryddning efter smak – kanske föredrar du enbart kanel i din mjuka pepparkaka, lite extra smak av kardemumma eller kanske en aning ingefära?
Vill man göra den lite extra festlig är den supergod att äta tillsammans med rårörda lingon och en klick grädde.

Läs också: Mjuk julgranspepparkaka i långpanna

Läs också: Så gör du en vacker pepparkakscheescake

Ingredienser

10 bitar
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 1/2 dl gräddfil
  • 50 g smör
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk kanel
  • 2 tsk kardemumma

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa 2 ägg pösigt med 2 dl socker.
  2. Rör ner 1 1/2 dl gräddfil och 50 gram smält smör.
  3. Blanda 2 1/2 dl vetemjöl med 1 tsk bakpulver, 1 msk kanel och 2 tsk kardemumma och rör ner i smeten.
  4. Grädda i cirka 40 minuter i ugnen. Ta ut, vänd upp kakan på ett fat och låt svalna.
  5. Njut av din mjuka pepparkaka - gärna tillsammans med lite glögg eller ett glas julmust!
6 kommentarer om "Mjuk pepparkaka – enkelt och saftigt recept"
  • Öjbrandt
    Öjbrandt

    Detta recept är såå bra, har även själv lagt till lite mald ingefära för att få lite mer “pepparkakssmak” på kakan, inte det minsta torr, 🙂

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Öjbrandt

      Åh, så otroligt roligt att höra och vilket bra tips med mald ingefära! Ska testa.
      Allt gott,
      Julia – redaktör Mittkök.se.

  • Bela
    Bela

    Skall man baka kakan i mitten av ugnen eller längst ner? Brukar baka ett annat recept men nu skunker den ihop i ugnen när det är ca 15 minuter kvar.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Bela

      Hej och tack för din fråga. Oklart varför kakan sjunker men möjligtvis håller den höjden om du gräddar den i nedre delen av ugnen. Hoppas du ger den ett nytt försök. Lycka till! Vänliga hälsningar Mitt kök-redaktionen

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till IMG

      Hej, tack för tipset! Låter gott! Mvh Mitt kök-redaktionen