Ljummen nudelsallad med friterad chilikyckling & nouc chamsås

Foto: Marcus Lawett
Ingredienser
4 portioner
- ca 500 g kyckling utan skinn och ben
- 1 finhackad röd chili
- 2 finhackade vitlöksklyftor
- 1 tsk finhackad ingefära
- 1 msk fisksås
- 1 ⁄2 tsk sesamolja
- 1 dl tempuramjöl (eller 1 msk vetemjöl + 2 msk maizena majsstärkelse + 1⁄2 tsk bakpulver)
- olja till fritering
Nuoc chamsås
- 1 dl fisksås (vietnamesisk)
- 1 dl vatten
- 2 msk palmsocker eller strösocker
- 2 msk risvinäger
- saften från 3 lime
- 2 msk fint hackad färsk ingefära
- 1 msk fint hackad vitlök
- 2 msk mycket fint strimlat citrongräs (bara den ljusa delen)
- 2 röda finhackade chili med kärnor
Tillbehör
- 1 paket tunna glasnudlar (250 g)
- 2 morötter
- 100 –150 g romansallat
- 1 knippe salladslök, 125 g
- 50 g färsk koriander inklusive stjälkarna
- 5 dl böngroddar
- 1 ⁄2 dl salta jordnötter
- 1 lime att pressa
- olja till woken
Så här gör du
- Blanda chili, vitlök, ingefära, fisksås och sesamolja i en plastpåse. Strimla kycklingen och marinera den i påsen i kylen, helst över natten.
- Blanda alla ingredienser till såsen och rör runt så att sockret löser sig.
- Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och skölj dem i kallt vatten. Korta ner dem genom att klippa i dem med sax några gånger.
- Skala och strimla morötterna. Skär romansalladen i ganska stora bitar och salladslöken på diagonalen i 3 cm stora bitar. Hacka koriandern, blad och stjälkar för sig.
- Blanda kycklingen med mjöl i en skål så att den täcks runtom. Värm oljan till 160 grader i en tjockbottnad kastrull eller stekpanna. Fritera kycklingen gyllenbrun i omgångar, i cirka 5 minuter.
- Hetta upp en wok med lite olja och lägg i nudlar, morötter, sallad, salladslök, böngroddar och korianderstjälkar. Woka tills det blir ljummet. Tillsätt hälften av såsen och kycklingen. Värm alltihop medan du rör runt.
- Servera nudelsalladen direkt med hackade korianderblad, pressad lime och jordnötter på toppen.

Du kanske även gillar
Populära recept