Liten smörgåstårta med sälta

Foto: Carin Pålsson
Ingredienser
6 portioner
- 2 kavringar av den mer kompakta sorten, cirka 8 längdskivor kavring till fyra lager
lager 1 och 3
- 100 g lättrökt kaviar
- ansjovisspadet
- 3 hårdkokta ägg
- 1 pkt cream cheese
- 1/2 knippe finhackad gräslök
Lager 2
- 50 g Böcklingpastej
- 1 dl crème fraiche
- 1 finhackad schalottenlök
Täckning
- 1-2 dl crème fraiche
Garnering
- 1/2 pkt rucola cirka 40g
- Salladsblad
- 1/2 skivad gurka cirka
- 3 små kokta potatisar
- 1 stor burk ansjovis
- 2 hårdkokta ägg i skivor
- 1/2 knippe hackad gräslök
- Rädisor
- Salladsblad
Så här gör du
- Fyllning 1+3. Mixa kaviar, ägg, ansjovisspadet från ansjovisen, cream cheese, blanda i gräslökshack.
- Fyllning 2. Mosa ihop böcklingpastej, crème fraiche och schalottenlök.
- Skär bort kanterna på brödens fyra sidor. Skär varje bröd i fyra skivor på längden. Lägg ut två skivor på ett fat eller en bricka så att en fyrkant bildas. Ta 1/2 av kaviarfyllningen och bred ut över bröden.
- Varv 2. Lägg på två nya skivor och bred på alla fyllning med pastej.
- Varv 3. Lägg på två nya skivor och bred på det sista av kaviarfyllningen.
- Varv 4. Lägg på de sista brödskivorna.
- Ta en ren fuktad handduk och lägg över tårta. Placera en skärbräda och något tungt över tårtan och ställ in i kylen 1-2 dagar. I det här skedet, utan handduk och tyngd förstås, kan tårtan frysas in och håller sig cirka en vecka i frysen.
- Garnering. Bred crème fraiche runt hela tårtan. Klappa in rucola på tårtans sidor. Lägg ut salladsbladen runtom. Lägg ut den skivade gurkan i en stor ring utmed kanterna, lägg potatisskivor i en inre cirkel, lägg på med äggskivor i nästa cirkel. Lägg ut ansjovisarna i en cirkel över ägg, potatis och gurka. Lägg delade rädisor i mitten. Strö över gräslökshack och lägg lite längre gräslökstrån över.

Du kanske även gillar
Populära recept