Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Linzer cookies

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Spröda, mjuka kakor fyllda med sylt. Den österrikiska kakan har sitt ursprung i den klassiska linzer torte som också brukar vara fylld med sylt.

Ingredienser

8 stycken
  • 115 g smör, mjukt
  • 1 dl strösocker
  • 1 äggula
  • ½ g saffran
  • 2 krm vatten
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 dl mandelmjöl

Fyllning

  • cirka 1 dl hallonsylt

Till pudring

  • florsocker

Så här gör du

  1. Vispa smör och socker. Vispa i äggulan.
  2. Rör ut saffranet i vattnet och blanda ner i kakdegen.
  3. Blanda i lite i taget av vetemjölet och sedan mandelmjölet. Arbeta hastigt ihop degen med händerna. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i 1 timme.
  4. Sätt ugnen på 165 grader.
  5. Kavla ut degen på ett lätt mjölat bakbord. Degen är lite smulig på grund av mandelmjölet, så man får jobba försiktigt.
  6. Dela degen i två bitar och kavla ut på bakplåtspapper, lätt och försiktigt. Tryck ut 16 kakor, cirka 10 centimeter i diameter. Tryck ut mindre hål i mitten på hälften av kakorna.
  7. Grädda mitt i ugnen i 10–12 minuter. Låt kakorna svalna på plåten tills de stelnat, flytta sedan över dem på ett galler och låt svalna helt.
  8. Pudra kakorna med hål i med florsocker.
  9. Lägg en liten sked med hallonsylt på de hela kakorna som ska bli botten och lägg på en kaka med hål i mitten på varje botten.