Logga in här

Linguini gamberi con salsa pomodoro

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 15 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 400-500 g stora räkor, MSC- eller ASC-certifierade, råa eller förkokta
  • 1 msk olivolja
  • 1-2 krm chiliflingor
  • flingsalt
  • 4 portioner linguini eller spagetti

Sås

  • 1 schalottenlök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 4-5 msk olivolja
  • 1 msk små kapris, avrunna
  • 1 msk finhackad färsk timjan
  • 1 ask cocktailtomater, ca 200 g
  • 1 msk smör
  • 2 dl vitt vin (eller matlagningsvin)
  • salt
  • 1 tsk strösocker
  • nymalen svartpeppar

Till garnering

  • flingsalt
  • 4 msk strimlad persilja

Så här gör du

  1. Börja med såsen: Skala och skiva lök och vitlök.
  2. Hetta upp hälften av oljan i en stekpanna. Fräs i lök och vitlök ca 3 minuter, utan att de tar färg. Blanda i kapris och timjan. Ta upp det frästa på en tallrik.
  3. Dela och fräs tomaterna i resten av oljan och smöret ca 5 minuter. Lägg det frästa lök- och vitlökblandningen i pannan med tomaterna. Ringla över vinet. Krydda med salt, socker och peppar, rör om försiktigt. Sjud såsen ca 3 minuter, smaka av. Håll såsen varm.
  4. Stek räkorna i oljan ca 1-2 minuter på varje sida, eller tills de råa räkorna är precis genomstekta eller de förkokta är genomvarma. Krydda dem med chiliflingor och salt på slutet av stekningstiden.
  5. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen och låt den rinna av i ett durkslag, men spara ca 1 dl av kokvattnet.
  6. Blanda pastan försiktigt med såsen, späd med 3-4 msk av pastavattnet, vänd ner de stekta räkorna tillsammans med oljan de stektes i och låt allt bli genomvarmt.
  7. Fördela pastan i tallrikar. Toppa med smulat flingsalt och persilja.