Lingonvåfflor med mörk kolasås

Foto: Ove Lindfors
Ingredienser
4 portioner
- 100 g smör
- 4 dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl
- ½ tsk salt
- 1 tsk bakpulver
- 5 dl mjölk
- 2 ägg
- 3 krm vaniljpulver
- 2 dl frysta lingon
- smör till pensling av våffeljärnet
Kolasås
- 2 dl vispgrädde
- 50 g smör
- 1 dl mörkt muscovadosocker
- 2 krm flingsalt
Till servering
- vaniljglass
- frysta lingon
- rostade hackade hasselnötter
Så här gör du
- Smält smöret och låt det svalna.
- Vispa ihop mjöl, salt, bakpulver och mjölk till en jämn smet. Rör ner äggen, ett i taget, och sedan smöret. Smaksätt med vanilj. Vänd ner lingonen vid gräddning.
- Hetta upp våffeljärnet. Pensla laggen väl med smör till första omgången, sedan behöver den knappast smörjas. Häll på knappt 1 dl smet och grädda våfflorna.
- Kolasås: Koka ihop grädde, smör och muscavadosocker i en gryta. Koka 10–12 minuter och rör regelbundet. Smaksätt med salt. Låt svalna och servera såsen ljummen.
- Servera våfflorna med en kula vaniljglass. Toppa med lite frysta lingon, och ringla över ljummen kolasås. Strö på hackade nötter.

Du kanske även gillar
Populära recept