Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lingonvåfflor med mörk kolasås

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 100 g smör
  • 4 dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 5 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 3 krm vaniljpulver
  • 2 dl frysta lingon
  • smör till pensling av våffeljärnet

Kolasås

  • 2 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 1 dl mörkt muscovadosocker
  • 2 krm flingsalt

Till servering

  • vaniljglass
  • frysta lingon
  • rostade hackade hasselnötter

Så här gör du

  1. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Vispa ihop mjöl, salt, bakpulver och mjölk till en jämn smet. Rör ner äggen, ett i taget, och sedan smöret. Smaksätt med vanilj. Vänd ner lingonen vid gräddning.
  3. Hetta upp våffeljärnet. Pensla laggen väl med smör till första omgången, sedan behöver den knappast smörjas. Häll på knappt 1 dl smet och grädda våfflorna.
  4. Kolasås: Koka ihop grädde, smör och muscavadosocker i en gryta. Koka 10–12 minuter och rör regelbundet. Smaksätt med salt. Låt svalna och servera såsen ljummen.
  5. Servera våfflorna med en kula vaniljglass. Toppa med lite frysta lingon, och ringla över ljummen kolasås. Strö på hackade nötter.