Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lingon- och blåbärskaka med valnötter

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

1 kaka
  • 3 1/2 dl blåbär och lingon

Nöttäcke

  • 1 1/4 dl hackade valnötter
  • 1/2 dl farinsocker
  • 1 msk kanel
  • 1/2 tsk mald kardemumma
  • 2 msk smält smör

Smet

  • 75 g smör
  • 2 ägg
  • 1 3/4 dl strösocker
  • 1 3/4 dl apelsinjuice
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Rensa blåbären och lingonen.
  3. Nöttäcke: Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll i smöret och arbeta ihop till en smulig massa.
  4. Smet: Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt smöret och apelsinjuicen och rör ihop. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner det i smeten.
  5. Smöra och bröa en springform, cirka 25 cm i diameter. Häll hälften av smeten i formen och bred på hälften av nöttäcket. Fyll på med resten av smeten.
  6. Tryck försiktigt ner lingonen och blåbären i smeten och avsluta med att breda ut resten av nöttäcket ovanpå. Sätt in formen i ugnen och grädda kakan i cirka 45 minuter.
  7. Låt svalna i formen.