Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lingon- cheesecake


Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 12 st har redan röstat

En fräsch och krämig kaka som gärna vilar i kylskåp över natten för bästa resultat.


Ingredienser

12 bitar

Botten:


  • 15 digestivekex

  • 75 g smältsmör


Fyllning:


  • 1 citron

  • 600 g färskost

  • 2 dl crème fraiche

  • 1 tsk äkta vaniljpulver

  • 1 dl strösocker

  • 1 tsk nystött kardemumma

  • 4 ägg

  • 2 dl färska eller frysta lingon


Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smält smöret. Mixa digestivekexen tillsammans med smöret till en jämn massa.

  3. Fördela massan i ­pajformen och platta försiktigt ut den med ­händerna eller baksidan av en slev. Ställ i ­kylskåpet medan du gör ­ fyllningen.

  4. Skrubba citronen i hett vatten, riv skalet och pressa ur saften.

  5. Lägg färskost och crème fraiche i en skål. Tillsätt vaniljpulver, ­strösocker, citronskal, citronsaft samt ­kardemumma. Rör ihop till en slät blandning. Vispa ner äggen, ett i taget.

  6. Häll smeten i formen. Strö lingonen över smeten.

  7. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka en timme. Kakan kommer att verka mjuk men den stelnar när den svalnar.