Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Vaniljbullar – recept på extra saftiga bullar

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 796 st har redan röstat

När jag bakar mina bullar ska de vara extra stora och med extra, extra mycket smör, vanilj och pärlsocker. Alla mumsar och jag känner mig som en god mor och mormor. De är helt underbart goda! Recept av Linda Grahn

Ingredienser

24 st extra stora
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 800 g mjöl (ca 1,4 l ) varav cirka 1/2 dl till utbaket

Till utbaket:

  • 100 g smör, rumsvarmt så det går att bre på degen
  • 2 dl strösocker
  • 4–6 msk vanlijsocker
  • 1 ägg
  • Massor av pärlsocker

Så här gör du

  1. Smula jästen i en stor bunke. Mät upp mjölet.
  2. Smält smöret i en kastrull, häll på mjölk och se till att det blir fingervarmt. Häll över jästen och tillsätt socker och salt.
  3. Häll på mjölet och blanda. Arbeta degen smidig, antingen i maskin cirka 5 minuter eller för hand i närmare 10 minuter. Den ska vara smidig, men inte för hård. Låt den släppa från bunken, men ändå vara lite kladdig inuti. Då blir bullarna saftiga.
  4. Låt jäsa upp ordentlig under bakduk på dragfri plats i cirka 35–40 minuter.
  5. Ta degen ur bunken. Dela i två delar.
  6. Kavla ut den ena på ordentligt mjölat bakbord till en stor platta.
  7. Dags för EXTRA ALLT! Här gäller det att inte snåla: bre RIKLIGT MED SMÖR, cirka 50 g över degen. Strö över mycket strösocker och vaniljsocker.
  8. Rulla ihop och dela i 12 bullar. Lägg på plåt, täck med bakduk.
  9. Gör likadant med den andra halvan av degen.
  10. Låt jäsa på plåt under bakduk 35–40 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Ta 1 uppvispat ägg - blanda och pensla. Strö på massor av pärlsocker!
  12. Grädda gyllene i övre delen av ugnen i 8 minuter.
7 kommentarer om "Vaniljbullar – recept på extra saftiga bullar"
  • Malin Eriksson
    Malin Eriksson

    Det här receptet är helt galet. Jag dubblade det för jag tyckte 12 lät lite, då fick jag ut 100 bullar. Inte ens i närheten av uträkningen här!

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Malin Eriksson

      Hej Malin!
      Tanken är att göra bullarna extra stora, därför står det att det blir 12 stycken i receptet. Men väljer du att göra dem i vanlig storlek blir det närmare 50 stycken. Hoppas du får plats med bullarna i frysen! Vänliga hälsningar, Mitt Kök-redaktionen

  • Erik Petersson
    Erik Petersson

    Väldigt Onödigt att man ska sätta på ugnen cirka 100 minuter innan man ens har jäst klart degen samt bullarna.
    Sen står det vid steg 11. att man ska sätta på ugnen ”om du inte” satt på ugnen. Tycker det är självklart att vid steg 11 att man bör starta ugnen och sätta den på 225 grader. Det är inte rimligt att göra det i steg 1.
    Sen att receptet tar 50 minuter är vilseledande.
    12 bullar står det att det ska bli, men du ska dela degen i 2 delar och varje del av degen ska bli 12 bullar var, alltså totalt 24.
    Skulle vara bra om den som skrev receptet hade läst igenom receptet och rättat receptet, både stegen och stavfel.

    Däremot tycker jag bullarna blev extremt goda, riktigt bra receptet förutom att det känns som ett recept någon slängt ihop på fyllan.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Erik Petersson

      Hej Erik,
      Ja, man behöver givetvis inte sätta på ugnen innan man börjar med degen. Vi har nu förtydligat detta i receptet. Det blir, precis som du skriver, ca 24 bullar. Även detta är nu korrigerat. Kul att du blev nöjd med bullarna. Mvh Mitt kök-redaktionen

      • Erik Petersson
        Erik Petersson
        svar till Mitt Kök

        Låter kanon, väldigt goda bullar. Rekommenderar att följa receptet.

  • Hannah Lindberg
    Hannah Lindberg

    Älskar dessa bullar, kan man kanske göra dom som saffransbullar också?

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Hannah Lindberg

      Hej Hannah! Ja, visst är de goda? 😋 och de blir nog snäppet godare som saffransbullar tror vi! Hälsningar Mitt kök-redaktionen