Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Limpa med dinkelsikt & brödkryddor

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Ingredienser

2 limpor
  • 15 g jäst
  • 4 dl kallt vatten
  • 3 dl filmjölk eller yoghurt
  • 2 msk honung
  • 890 g siktat dinkel (cirka 13 dl)
  • 1/2 msk brödkryddor
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 msk smör, till formarna

Så här gör du

  1. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna utom saltet och rör ihop degen.
  2. Knåda degen i matberedaren i cirka 10 minuter eller tills den känns smidig. Degen är relativt kladdig. Men tillsätt inte för mycket mjöl eftersom den ska gräddas i form. Mot slutet av knådningen, tillsätt saltet.
  3. Smörj två bakformar med smör och fördela degen i dem.
  4. Täck med plastfolie och låt stå framme i cirka 30-35 minuter så jäsningsprocessen startar igång. Sätt in formarna i kylen under natten, cirka 8-12 timmar.
  5. Sätt ugnen på 275 grader och ställ in en plåt. Ta ut formarna ur kylen och låt dem vila i rumstemperatur medan ugnen värms upp.
  6. Sätt in bröden i ugnen. Sänk temperaturen till 220 grader. Grädda i cirka 35-40 minuter. Innertemperaturen ska vara 97-98 grader när bröden är klara.
  7. Ta ut dem ur ugnen och låt stå några minuter. Stjälp sedan upp dem på galler och låt svalna under handduk.