Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Limepaj under knäckigt täcke

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

8 bitar
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk råsocker
  • 150 g kylskåpskallt smör
  • 1 st ägg

Fyllning:

  • 1 st vaniljstång
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk råsocker
  • 2 st ägg
  • 2 st äggulor
  • rivet skal av 3 lime

Topping:

  • 4 msk råsocker

Så här gör du

  1. Häll mjöl och socker i matberedarens skål. Tillsätt det kalla smöret i små kuber. Mixa snabbt ihop till en smulig massa, eller använd fingertopparna. Tillsätt ägget och mixa snabbt ihop till en degboll.
  2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant som mäter 26 centimeter i diameter. Nagga pajbottnen med en gaffel och låt den vila minst 1 timme i kylen.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
  4. Klyv vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa ihop vaniljfrön, grädde, socker, ägg, äggulor och limeskal i en bunke.
  5. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills fyllningen nästan har stannat, cirka 25 minuter. Prova genom att försiktigt skaka på pajen, fyllningen ska ha stannat i kanterna, men fortfarande vara lite lös i mitten. Täck med folie om pajer verkar bli mörk. Låt pajen kallna och förvara den sedan i kylen.
  6. Vid servering: Strö råsockret i ett jämnt lager över pajen. Bränn av sockret med en brännare så det blir ett knäckigt täcke. Eller sätt in pajen högt upp i ugnen under grillelementet, men vakta så att pajen inte bränns.
Du kanske även gillar