Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Leverpastej deluxe med äpple och calvados

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

  • drygt 1 kg leverpastej
  • 500 gram svin- eller ungnötslever
  • 250 g rökt sidfläsk, gärna hårdrökt av god kvalitet
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 msk smör till stekning
  • 1 äpple, gärna cox orange eller annat syrligt, smakrikt äpple, skalat och rivet
  • 6 ansjovisfiléer, hackade
  • 3 ägg
  • 0 ,5 dl vetemjöl (eller maizena för allergikern)
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 3 kryddpepparkorn, fint mortlade
  • 3 msk calvados eller konjak
  • 1 tsk timjan

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader och ställ in en långpanna med varmt vatten halvvägs upp till kanten.
  2. Putsa levern och skär bort svålen från fläsket. Skär lever och fläsk i tärningar 2x2 centimeter.
  3. Koka upp en stor gryta vatten. Lägg i lever och fläsk och ta av grytan från plattan. Låt stå i 5 minuter.
  4. Fräs lök och äpple i smör, blanda i kryddorna och låt dem fräsa med tills alltihop är mjukt.
  5. Häll av vattnet från grytan och låt köttet svalna något.
  6. Blanda alla ingredienser i en matberedare och mixa slätt.
  7. Stek en sked av smeten för att provsmaka. Smaka av med salt, peppar, konjak och kryddor.
  8. Smöra en eller flera formar och häll upp smeten i formarna. Ställ in dem i vattenbadet i ugnen och täck med folie. Stek tills innertemperaturen är 70 grader, vilket tar ungefär 1 timme beroende på hur stora formar du använder. De sista 20 minuterna kan du ta av folien för att få lite yta på pastejen.
  9. Ta ut pastejen och låt den svalna. Servera med cornichons och eventuellt cumberlandsås.