Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Letter cake – recept på mördegstårta

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

14 bitar

Mördegsbottnar

  • 125 g rumsvarmt smör
  • 1 1/3 dl strösocker (120 g)
  • 1 ägg (52 g)
  • 4 msk ljus sirap (85 g)
  • 6 1/4 dl mjöl (375 g)
  • 1 tsk bikarbonat (5 g)
  • 1 tsk malen ingefära (5g)

Mockakräm

  • 1 1/2 dl ljust muscovadosocker (120 g)
  • 1 1/2 dl varmt kaffe av bra kvalitet
  • 6 äggulor (ca 110 g)
  • 400 g rumsvarmt smör
  • 1 msk kakao (6 g)
  • 2 nypor salt

Garnering

  • färska eller torkade blommor
  • jordgubbar, smultron eller andra bär
  • godis

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 130 grader varmluft.
  2. Mördegsbottnar: Vispa smör och socker lätt och luftigt med elvisp, tillsätt ägget och fortsätt vispa försiktigt. Rör i sirapen och sikta i de torra varorna.
  3. Knåda ihop degen på bänken tills den känns smidig, men överarbeta inte. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, ca 3 millimeter tjock. Här är det viktigt att kavla degen jämnt.
  4. Tryck ut en cirkel med hjälp av till exempel en pajform, 26 centimeter i diameter, eller skär runt en tallrik. Gör ett hål i mitten, även här använder jag en liten pajform för att få samma mönster.
  5. Ställ in din färdiga cirkel i kylskåpet/frysen under tiden du gör ännu en cirkel. (Det kommer att bli lite deg över, den kan du baka ut till små kakor, kanske till garnering?)
  6. Grädda en cirkel i taget i mitten av ugnen 20–25 minuter, tills de är lätt ljusbruna. Låt svalna helt.
  7. Mockakräm: Koka socker och kaffe i ca 20 minuter till en sirap, ställ åt sidan.
  8. Vispa äggulorna lite lätt och häll på kaffesirapen under snabb vispning i bakmaskin. Vispa till en luftig kräm, minst 5 minuter.
  9. Vispa smöret i en separat bunke tills det blir fluffigt och vitt.
  10. Tillsätt smöret lite i taget i äggsmeten medan du vispar på medelfart. Skulle det skära sig så häll i lite smält smör. Tillsätt salt och kakao och vispa upp smörkrämen till en fluffig, glansig kräm. Lägg krämen i spritspåse med rund stor tyll.
  11. Montering: Placera en botten på en tårtbricka eller ett fat och spritsa ut två till tre rader moccakräm. Se till att få lika stora klickar, det är viktigt för att tårtan ska bli rak. Det är lättast att först spritsa runt kanterna och sedan spritsa sista raden i mitten. Lägg på nästa botten och spritsa på samma sätt även här. Garnera och njut av denna ljuvliga skapelse.
  12. Tårtan kan behöva stå till sig i kylen en liten stund för att sätta sig. Se till att ta ut den en stund innan servering så krämen är mjuk och fin.