Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lemon Drizzle Cake med kardemumma, kokos och Cream Cheese Frosting

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 26 st har redan röstat

Ingredienser

10 portioner

Sockerkaka:

  • 200 g Smör, rumsvarmt
  • 3 dl socker
  • 3 st Ägg
  • 2 tsk Vaniljsocker
  • 4 tsk Kardemumma, stött
  • 1 msk Rivet skal av citron
  • 3,5 dl Mjöl
  • 1 tsk Bakpulver
  • 0,5 dl mjölk

Citronlag:

  • 0,5 dl Saft av citron
  • 1 dl florsocker

Cream Cheese Frosting:

  • 200 g Smör, rumsvarmt
  • 400 g Philadelphiaost
  • 2 tsk Vaniljsocker
  • 1 st Rivetskal av citron
  • 8 dl Florsocker

Dekor:

  • 1 dl Riven kokos
  • 3 droppar Gul karamellfärg

Så här gör du

  1. Ugn 175 grader, rund form för 1,5 liter, antingen smord eller klädd med bakplåtspapper.
  2. Sockerkaka: Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa tills det är lätt och luftigt. Blanda mjöl, bakpulver, citronskal, vaniljssocker, kardemumma. Vispa ner i smeten, varva med mjölken. Rör smeten slät. Vänd ner smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Gör stickprov efter 30 minuter och fortsätt kolla tills den är klar. Ta ut ur ugnen men ta inte ur den ur formen. Ta en sticka och stick en massa små hål i kakan, nästan helt igenom.. Låt svalna.
  3. Citronlag: Under tiden som kakan svalnar så rör ihop citronsaft och florsocker i en gryta. Sjud tills den är nästan som en sirap eller tjockflytande. Häll långsamt över kakan, se till att alla hålen får sirap över sig då den ska sjunka ner i kakan. Låt den sen stå och svalna.
  4. Frosting: Vispa smöret luftigt och "vitt" med ca 3 dl av florsockret ( c 3 minuter). Rör ner osten, citronskalet och vaniljsockret. Tillsätt resten av florsockret och vispa så det är slätt.
  5. Dela kakan och montera: Till detta kan du behöva två stekspadar. Dela kakan på mitten. Lyft av överdelen med stekspadarna och lägg vid sidan, ej ovansidan ner då den är kladdig av citronlagen. Lägg botten på det underlag du vill ha. Ta ca 1/3 del av frostingen i en sprits, spritsa en tunn kant på botten längs med kanten och fyll sedan upp inuti, jämna ut innanför den spritsade kanten. Lägg på överdelen igen med hjälp av stekspadarna. Ta resten av frostingen i i spritsen och spritsa valfritt mönster på ovandelen.
  6. Dekor: Blanda kokosflingorna med några droppar gul färg. Låt det torka till lite och strössla sen över kakan.