Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Laxsallad niçoise med inkokt lax

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner
  • 400 g inkokt lax
  • cirka 100 g kokta kalla sockerärtor
  • 300 g små tomater i olika färger
  • 1 skivad röd sommarlök med blast
  • 1 burk kronärtskockshjärtan i olja
  • små svarta oliver
  • 1/2 skalad gurka i stavar
  • 4 skalade hårdkokta ägg i halvor
  • 1 liten burk raka sardeller
  • blandade örter; dragon, basilika, blad-persilja och gärna lavendelblommor
  • svartpeppar, chilipeppar

Vitlöksvinägrett

  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 1/2 dl god olivolja
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • salt och svartpeppar

Tillbehör

  • Bruschetta med vitlök och örter

Inkokt lax

  • Lag till cirka 400 g fisk
  • 1 vatten
  • 1/2 msk ättiksprit
  • 1 msk salt
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 gul lök i klyftor
  • 2-3 kvistar dill

Så här gör du

  1. Blanda till vinägretten. Ta fram en stor plastbunke och blanda sockerärtor, tomater, lök och kronärtskockhjärtan. Slå på dressingen och blanda väl.
  2. Ta fram ett stort fat och lägg ut grönsakerna på fatet. Dela laxen i mindre bitar och lägg över salladen. Gör likadant med äggen.
  3. Lägg ut sardellerna som de är på salladen. Strö över blandade örtkryddor av det du har hemma. Dra några tag med pepparkvarnen och eventuellt lite torkad röd chilipeppar. Servera rostade brödskivor till.
  4. Häll vatten, ättika, salt, pepparkorn, lagerblad, lök och dill i en rymlig kastrull. Koka upp och sjud 10 minuter. Lägg i fisken, häll eventuellt på mer vatten om fisken inte täcks av lagen. Sjud cirka 7 minuter. Ta av kastrullen och låt fisken svalna i lagen.