Laxrutor med pepparrot

Foto: Ove Lindfors
Ingredienser
16 stycken
Botten
- 75 g smör
- 200 g kavring
Fyllning
- 150 g skivad kallrökt lax
- 2 gelatinblad
- 4 dl crème fraiche
- 200 g philadelphiaost
- 4 msk hackad rödlök
- 1 dl hackad dill
- 2 msk färskriven pepparrot
- 2 dl finriven prästost
- salt
- nymald vitpeppar
Till garnering
- ca 100 g kallrökt lax i skivor, skurna i tunna strimlor
- hackad gräslök
- dill
Så här gör du
- Botten: Klä en avlång brödform som rymmer 1 ½ liter med plastfolie. Smält smöret och låt svalna. Smula brödet i matberedaren. Blanda i smöret. Tryck ut smulorna i formen. Ställ formen minst 1 timme i kylen.
- Fyllningen: Skär laxen i små bitar.
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter. Värm försiktigt lite av crème fraichen i en liten kastrull, den får inte koka. Ta från värmen och rör ner gelatinet. Låt svalna.
- Blanda resten av crème fraichen med philadelphiaost, rödlök, dill och pepparrot. Rör ner gelatinblandningen.
- Vänd ner lax och ost med en gaffel. Smaka av med salt och peppar.
- Bred ut smeten över bottnen. Låt tårtan stelna i kylen minst 4 timmar.
- Vid servering: Lyft upp tårtan och skär i 16 bitar. Garnera med små laxbitar, gräslök och en dillkvist.

Du kanske även gillar
Populära recept