Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Laxrutor med pepparrot

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

16 stycken

Botten

  • 75 g smör
  • 200 g kavring

Fyllning

  • 150 g skivad kallrökt lax
  • 2 gelatinblad
  • 4 dl crème fraiche
  • 200 g philadelphiaost
  • 4 msk hackad rödlök
  • 1 dl hackad dill
  • 2 msk färskriven pepparrot
  • 2 dl finriven prästost
  • salt
  • nymald vitpeppar

Till garnering

  • ca 100 g kallrökt lax i skivor, skurna i tunna strimlor
  • hackad gräslök
  • dill

Så här gör du

  1. Botten: Klä en avlång brödform som rymmer 1 ½ liter med plastfolie. Smält smöret och låt svalna. Smula brödet i matberedaren. Blanda i smöret. Tryck ut smulorna i formen. Ställ formen minst 1 timme i kylen.
  2. Fyllningen: Skär laxen i små bitar.
  3. Blötlägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter. Värm försiktigt lite av crème fraichen i en liten kastrull, den får inte koka. Ta från värmen och rör ner gelatinet. Låt svalna.
  4. Blanda resten av crème fraichen med philadelphiaost, rödlök, dill och pepparrot. Rör ner gelatinblandningen.
  5. Vänd ner lax och ost med en gaffel. Smaka av med salt och peppar.
  6. Bred ut smeten över bottnen. Låt tårtan stelna i kylen minst 4 timmar.
  7. Vid servering: Lyft upp tårtan och skär i 16 bitar. Garnera med små laxbitar, gräslök och en dillkvist.