Laxpudding med smak av Medelhavet

Foto: Lena Söderström
Ingredienser
6 portioner
- 300 g gravad lax
- 4-5 msk matolja
- 1 förp bladspenat, 125 g
- 12 potatisar
- 1 fänkål
- 3-4 msk pinjenötter
- 1 msk smör till formen + till ugnsfolie
- (1 ark ugnsfolie)
Ägg- och ostsmet
- 100 g finsmulad fetaost
- 150 g gratängost
- 3 ägg
- 1 krm salt
- 3 dl grädde
- 1/2-1 krm nymalen svartpeppar
Till garnering och servering
- chiliflingor
- hackad basilika
- basilikablad
- citronskivor
- 2 dl yoghurt
- 3 msk avrunna soltorkade marinerade cocktailtomater
Så här gör du
- Skär laxen i skivor.
- Hetta upp 1 msk av oljan i en stor stekpanna. Lägg i spenaten och rör om tills den mjuknar, ca 1 minut. Låt spenaten kallna och krama ur all vätska.
- Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Ansa och skär fänkålen i tunna skivor, hacka fänkålsdillen. Fräs potatisen i resten av oljan ca 10 minuter. Blanda i fänkålen och fräs ca 3 minuter. Blanda i fänkålsdillen.
- Rosta nötterna.
- Smörj en ugnssäker form, ca 24 cm i diameter. Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda ingredienserna till ägg- och ostsmeten i en stor bunke. Blanda i spenat, potatis och fänkål. Blanda i nötterna men spara ca 1 msk till garnering. Vänd ner laxen. Häll fyllningen i formen och grädda i nedre delen av ugnen 45-60 minuter eller tills den är klar. (Täck ev gratängen med en bit smord aluminiumfolie efter halva gräddningstiden, om det behövs.)
- Garnera gratängen med sparade pinjenötter, chiliflingor och basilika. Servera med citronskivor och yoghurt blandad med tomaterna.

Du kanske även gillar
Populära recept