Logga in här

Laxpudding med smak av Medelhavet

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 14 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner
  • 300 g gravad lax
  • 4-5 msk matolja
  • 1 förp bladspenat, 125 g
  • 12 potatisar
  • 1 fänkål
  • 3-4 msk pinjenötter
  • 1 msk smör till formen + till ugnsfolie
  • (1 ark ugnsfolie)

Ägg- och ostsmet

  • 100 g finsmulad fetaost
  • 150 g gratängost
  • 3 ägg
  • 1 krm salt
  • 3 dl grädde
  • 1/2-1 krm nymalen svartpeppar

Till garnering och servering

  • chiliflingor
  • hackad basilika
  • basilikablad
  • citronskivor
  • 2 dl yoghurt
  • 3 msk avrunna soltorkade marinerade cocktailtomater

Så här gör du

  1. Skär laxen i skivor.
  2. Hetta upp 1 msk av oljan i en stor stekpanna. Lägg i spenaten och rör om tills den mjuknar, ca 1 minut. Låt spenaten kallna och krama ur all vätska.
  3. Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Ansa och skär fänkålen i tunna skivor, hacka fänkålsdillen. Fräs potatisen i resten av oljan ca 10 minuter. Blanda i fänkålen och fräs ca 3 minuter. Blanda i fänkålsdillen.
  4. Rosta nötterna.
  5. Smörj en ugnssäker form, ca 24 cm i diameter. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Blanda ingredienserna till ägg- och ostsmeten i en stor bunke. Blanda i spenat, potatis och fänkål. Blanda i nötterna men spara ca 1 msk till garnering. Vänd ner laxen. Häll fyllningen i formen och grädda i nedre delen av ugnen 45-60 minuter eller tills den är klar. (Täck ev gratängen med en bit smord aluminiumfolie efter halva gräddningstiden, om det behövs.)
  7. Garnera gratängen med sparade pinjenötter, chiliflingor och basilika. Servera med citronskivor och yoghurt blandad med tomaterna.