Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Laxpudding med brynt smör, laxtartar och gröna ärter

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g potatis
  • 200 g gravad lax
  • 1 dill
  • 1 gul lök
  • 1 msk rapsolja
  • 2 ägg
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • salt, vitpeppar
  • 2 msk smör

Laxtartar

  • 100 g gravad lax
  • 2 msk dill

Till servering

  • 100 g smör
  • kokta gröna ärter

Så här gör du

  1. Skala och koka potatisen nästan klart och låt den svalna. Skär potatisen i skivor. Skiva laxen i tunna skivor. Hacka dillen grovt.
  2. Värm ugnen till 175 grader. Skala och skiva lökarna. Fräs den i en stekpanna med rapsolja, tills den blir mjuk utan att ta färg. Varva potatis, lax, lök och dill i fyra smorda ugnsfasta portionsformar, cirka 10 centimeter i diameter. Avsluta med potatis.
  3. Vispa upp ägg och tillsätt matlagningsgrädde, salt och vitpeppar. Häll blandningen över fyllningen i formen. Klicka över smöret. Grädda i nedre delen av ugnen tills den är genomgräddad, cirka 35 minuter.
  4. Brynt smör: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull på medelvärme och låt vattnet fräsa bort. När vattnet är förångat börjar smöret brynas. Det är klart när det har en ljusbrun färg och en nötaktig doft. Skumma smöret med en sked. Häll upp smöret utan bottensats i en såssnipa.
  5. Laxtartar: Hacka laxen och blanda med dill. Forma till fyra bollar. Lägg dem överst på laxpuddingen. Servera med brynt smör och kokta gröna ärter.