Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Laxpudding med ­skirat smör och gröna ärtor


Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 23 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner
  • 1 kg potatis, fast sort
  • 500 g gravad lax i bit
  • 1 knippa dill
  • 1 purjolök
  • 4 ägg
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk kycklingfond
  • salt och peppar
  • 1 msk smör

Till servering

  • 100 g smör
  • kokta gröna ärtor, citronklyftor

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala och koka potatisen 15 minuter och låt den svalna. Skär potatisen i skivor.
  2. Skiva laxen i tunna skivor. Hacka dillen grovt. Ansa, snitta, skölj och skär purjolöken i skivor. Fräs den i smör i en stekpanna, tills den blir mjuk utan att ta färg.
  3. Varva potatis, lax, purjolök och dill i en stor smord ugnsfast form. Avsluta med potatis.
  4. Vispa upp ägg och tillsätt uppvärmd mat­lagningsgrädde, kycklingfond, lite salt och nymald vitpeppar. Häll ägg­stanningen över fyllningen i formen. Klicka över smör. Grädda i nedre delen av ugnen tills den är genomgräddad, cirka 45 minuter.
  5. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Ställ kastrullen åt sidan och skumma. Häll försiktigt det genomskinliga smälta fettet i en såssnipa. Släng bottensatsen.
  6. Servera laxpuddingen med det skirade smöret, kokta gröna ärter och citronklyftor.