Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Laxpaté

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Den här patén finns alltid på julbordet hos oss. Servera med romsås.

Ingredienser

1 form ca 1½ liter
  • 600 g skinn- och benfri laxfilé
  • 200 g kallrökt lax
  • 1 tsk salt
  • ½ krm cayennepeppar
  • 1 dl äggvita
  • 1 msk potatismjöl
  • 5 dl mellangrädde
  • 200 g surimi
  • 1 dl finhackad dill

Romsås

  • 3 dl gräddfil
  • 1 burk röd stenbitsrom
  • salt och malen vitpeppar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en avlång form, ca 1½ liter. Klipp till och lägg ett bakplåtspapper i botten.
  2. Skär den färska och den rökta laxen i bitar. Lägg lax, salt, peppar och äggvita i en matberedare och mixa till en slät massa. Blanda i potatismjöl och tillsätt grädden medan maskinen går.
  3. Bred ut hälften av smeten i formen. Tina och skär surimin i bitar. Blanda resten av smeten med dill och surimi. Bred blandningen över färsen.
  4. Täck formen med smord aluminiumfolie. Ställ formen i vattenbad i nedre delen av ugnen. Grädda cirka 1 timme. Låt patén kallna och ställ den i kylen fram till serveringen. Blanda ingredienserna till romsåsen och skär patén i skivor.
Du kanske även gillar