Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Laxpaj på smördeg – enkelt recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 78 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1 förpackning utkavlad färsk smördeg

Fyllning

  • 1 stor purjolök
  • 75 g spenat
  • 3 dl grädde
  • 3 ägg
  • 150 g riven gratängost
  • flingsalt, peppar
  • 300 g grytbitar av lax
  • färska örter till garnering

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg pajdegen i en pajform, ca 22 cm i diametern, vik in överflödiga degkanter och tryck till.
  3. Ansa, snitta, skölj och skär purjon i tunna skivor. Hacka spenaten grovt.
  4. Koka upp 2 ½ dl av grädden i en kastrull. Lägg i purjon och koka 3 minuter. Tillsätt spenaten och koka ca 3 minuter. Ta kastrullav värmen. Blanda i resten av grädden. Vispa i äggen, ett i taget. Blanda i osten. Smaka av med salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet och lägg laxen i fyllningen. Sätt formen i nedre delen av ugnen ca 30 minuter eller tills äggsmeten stannat och pajen fått fin färg.
  5. Garnera pajen med flingsalt, nymalen svartpeppar och örter.
3 kommentarer om "Laxpaj på smördeg – enkelt recept"
  • hgaa
    hgaa

    Ska inte pajskalet förgräddas? Risk för att färsk lax vattnas?
    Någon som har svar?