Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Laxpaj med citron och ramslök

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portion

botten

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 2 msk kallt vatten
  • 0.5 tsk salt
  • 1 st ekoägg

fyllning

  • 4 dl crème fraiche
  • 1 st ekoägg
  • 1 st citron - skal från hela och juice från halva
  • 300 g laxfilé
  • 1 dl hackad ramslök (eller gräslök)
  • 1 dl riven parmesan
  • 1 pkt körsbärstomater
  • 200 g sparris
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa peppar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200°C. Finfördela smöret i mjölet och tillsätt vatten och salt. Arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga degen och låt den stå svalt 15-30 min, vispa upp ägget och pensla skalet innan du förgräddar det. Förgrädda pajskalet i 10-15 min. Sänk värmen till 175. Rör ihop creme fraichen med ägget, tillsätt citronzest och saft, laxen skuren i små kuber samt ramslöken och parmesanen. Smaka av med salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet och tryck mer sparris och tomater. Grädda på 175 grader till fin färg (ca 30 min). Servera med sallad och gott vitt vin!