Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Laxpaj
 – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 130 st har redan röstat

Ingredienser

6 personer


Pajskal:


  • 150 g smör 

  • 3 dl vetemjöl 

  • 1 msk iskallt vatten 

  • 1 krm flingsalt


Fyllning

  • 1 purjolök
, en liten
  • 2 msk smör 

  • 2 dl grädde
  • 4 ägg

  • 1 liten bunt finhackad färsk dill
  • 1 msk citronsaft

  • 200 g kallrökt lax 


Toppning: 


  • 50 g lagrad ost, till exempel lagrad prästost

Så här gör du

  1. 
Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, vatten och salt till en smidig deg. Låt stå kallt i minst 30 minuter. Eller lägg i frysen och förvara i plastpåse. Tina sakta i kylen.

  2. Tumma ut degen i en pajform som mäter cirka 26 cm i diameter.

  3. Snitta purjolöken längs med och skölj noga. Skiva och finhacka. Fräs i smör utan att det tar färg i cirka 5 minuter. Vispa samman grädde med ägg, dill och citronsaft. Fyll pajskalen med stekt purjolök och lax. Häll över äggstanningen.

  4. Riv osten och toppa pajen. Grädda på 200 grader i cirka 20-25 minuter tills pajen känns fast och lyft sig en aning.