Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Laxgryta med räkor och dill

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 29 st har redan röstat

Den här grytan med lax, räkor och dill passar lika bra till vardags som till fest. Här serveras den med svart ris, men alla rissorter passar och även potatis.

Recept ur ”Grytor med tillbehör” av Monika Ahlberg (Lind & Co). Boken hittar du bland annat på Adlibris.

Ingredienser

  • 1 burk räkor i saltlake (360 g)
  • 2 morötter (cirka 150 g)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 bit purjolök (cirka 20 centimeter)
  • 1 röd paprika
  • 3 msk smör till grytan
  • 2 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
  • 2 dl spad från räkorna
  • 2 msk fiskfond
  • 3 dl vispgrädde
  • 500 g lax, skinn- och benfri
  • salt
  • ½ tsk kajennpeppar
  • 1 knippe dill

Till servering och garnering:

  • svart ris
  • dill

Så här gör du

  1. Koka det svarta riset enligt anvisning på förpackningen. Låt räkorna rinna av men spar spadet.
  2. Skala och skär morötterna i tunna stavar. Skala och finhacka vitlöken. Dela, skölj och skiva purjolöken. Skölj, dela, kärna ur och skär paprikan i bitar, cirka 1 x 1 centimeter.
  3. Hetta upp smöret i en gryta. Fräs grönsakerna i 2 minuter på inte alltför hög värme. Rör om och tillsätt vinet. Låt sjuda i 2 minuter.
  4. Blanda ner räkspad, fond och grädde. Koka upp och rör om.
  5. Skär laxen i bitar, cirka 3 x 3 centimeter. Lägg i grytan, koka upp och låt sjuda i 3–4 minuter eller tills fisken är klar. Smaka av med salt och kajennpeppar.
  6. Grovhacka dillen (men spar lite till garnering) och vänd ner i grytan tillsammans med räkorna.
  7. Garnera grytan med dill och servera med det svarta riset.