Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Laxgryta med räkor och dill

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 47 st har redan röstat

Ingredienser

  • 1 burk räkor i saltlake (360 g)
  • 2 morötter (cirka 150 g)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 bit purjolök (cirka 20 centimeter)
  • 1 röd paprika
  • 3 msk smör till grytan
  • 2 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
  • 2 dl spad från räkorna
  • 2 msk fiskfond
  • 3 dl vispgrädde
  • 500 g lax, skinn- och benfri
  • salt
  • ½ tsk kajennpeppar
  • 1 knippe dill

Till servering och garnering:

  • svart ris
  • dill

Så här gör du

  1. Koka det svarta riset enligt anvisning på förpackningen. Låt räkorna rinna av men spar spadet.
  2. Skala och skär morötterna i tunna stavar. Skala och finhacka vitlöken. Dela, skölj och skiva purjolöken. Skölj, dela, kärna ur och skär paprikan i bitar, cirka 1 x 1 centimeter.
  3. Hetta upp smöret i en gryta. Fräs grönsakerna i 2 minuter på inte alltför hög värme. Rör om och tillsätt vinet. Låt sjuda i 2 minuter.
  4. Blanda ner räkspad, fond och grädde. Koka upp och rör om.
  5. Skär laxen i bitar, cirka 3 x 3 centimeter. Lägg i grytan, koka upp och låt sjuda i 3–4 minuter eller tills fisken är klar. Smaka av med salt och kajennpeppar.
  6. Grovhacka dillen (men spar lite till garnering) och vänd ner i grytan tillsammans med räkorna.
  7. Garnera grytan med dill och servera med det svarta riset.