Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Laxgratäng med citronsås och marinerade svarta linser

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

Marinerade svarta linser

  • 2 dl svarta linser
  • 6 dl grönsaksbuljong
  • 1/2 citron, zestat (strimlat) skal och pressad saft
  • 1 msk olivolja
  • salt, peppar

Gratäng

  • 1/2 purjolök
  • 1 tsk rapsolja
  • 600 g skinnfri laxfilé
  • salt, peppar

Citronsås

  • 1/2 gul lök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl vatten + 1 msk kycklingfond
  • salt, peppar
  • 1 ekologisk citron, rivet skal och pressad saft

Till garnering

  • skivad gräslök, rädisskott

Till servering

  • sallad

Så här gör du

  1. Skölj och koka linserna enligt anvisningar på förpackningen i grönsaksbuljong. Låt linserna rinna av i en sil. Blanda dem i en skål med olivolja, salt, peppar, zestat citronskal och pressad saft.
  2. Skiva purjolöken och fräs den i en stekpanna med olja, så att den mjuknar. Fördela i smorda ugnsfasta portionsformar. Blanda med några skedar marinerade svarta linser. Skiva laxen i fyra portionsbitar och lägg ovanpå. Salta och peppra.
  3. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och hacka löken fint. Färs den i en kastrull med smör tills den blir mjuk och blank. Strö över mjölet och rör om, späd med grädde, vatten och kycklingfond, lite i taget. Låt såsen koka 5 minuter. Smaksätt med rivet citronskal och pressad saft, salt och peppar. Bred såsen över fisken och tillaga i mitten av ugnen, cirka 10 minuter. Garnera med skivad gräslök och rädisskott. Servera med en sallad.