Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Laxfilé med sötpotatis och sojadressing

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Den kyliga delen av året känns det helt rätt att värma sig med asiatiska smaker. En sojadipp som smakar härligt att doppa lax såväl som sötpotatis och pak choi i.

Recept: Caroline Hofberg

Ingredienser

4 portioner
  • 4 portionsbitar laxfilé med skinn à cirka 150 g
  • 500 g sötpotatis, helst mindre
  • solrosolja
  • flingsalt
  • svarta sesamfrön
  • 4 små pak choi, à cirka 100 g

Topping

  • 3 strimlade salladslökar
  • 1 strimlad röd chilifrukt
  • hackad koriander
  • limeklyftor

Dressing

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 msk solrosolja
  • 3 msk finstrimlad färsk ingefära
  • 1 1/2 dl japansk soja
  • 1 msk risvinäger
  • 2 tsk fisksås
  • 1 tsk rårsocker
  • 2 tsk sesamolja

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Tvätta potatisen. Dela den på längden och skär i skivor. Lägg potatisen på en smord plåt eller i en liten långpanna. Blanda med lite olja och krydda med flingsalt.
  2. Baka potatisen i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Ta ut potatisen och sänk ugnsvärmen till 200 grader.
  3. Pensla lite olja på fisken. Krydda med salt. Dela pak choi på längden. Om den är stor, skär i kvartar. Pensla också pak choi med lite olja och krydda med salt.
  4. Lägg lax och pak choi på plåten. Strö sesamfrö över allt.
  5. Stek i mitten av ugnen tills laxen är knappt genomstekt och potatisen mjuk, cirka 20 minuter.
  6. Dressingen: Skala och skiva vitlöken. Kärna ur och hacka chilin.
  7. Hetta upp oljan i en kastrull. Tillsätt vitlök, chili och ingefära. Fräs sakta någon minut utan att det tar färg. Tillsätt soja, vinäger, fisksås, socker och sesamolja och värm försiktigt.
  8. Vid servering: Strö salladslök, chili, koriander och limeklyftor över fisken. Servera med den varma dressingen.