Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Laxcanneloni med spenat och ost

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • ca 300 g färska lasagneplattor

Fyllning:

  • 1 liten finhackad gul lök
  • 400 g färsk lax, skuren i små tärningar
  • Höst- och vintersallad
  • 2 finhackade vitlöksklyftor 1+1
  • 250 g bladspenat fryst, upptinad och grovhackad
  • 1 citron, rivet skal
  • 1 dl färskriven parmesanost
  • 250 g ricotta
  • 1 ägg, uppvispat
  • 1 tsk fänkålsfrön, mortlade
  • 3 msk persilja, finhackad
  • olivolja
  • salt och svartpeppar

Ostsås:

  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 7 dl mjölk
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm muskotnöt, mald
  • 150 g taleggio, skuren i små, små bitar (eller annan smakrik ost)
  • ½ dl färskriven parmesanost
  • parmesanost för att strö över

Så här gör du

  1. Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs laxtärningarna i 1-2 minuter, salta och peppra. Lägg över på ett fat. Värm olivolja i samma stekpanna och fräs först all lök på låg värme utan att den tar färg. Tillsätt sedan spenaten och stek den i 2-3 minuter. Krydda med salt och peppar.
  2. Blanda i en bunke: spenat, citronzest, parmesanost, ricotta, ägg, fänkålsfrön och persilja. Rör sedan varsamt i laxtärningarna. Smaka av med salt och peppar.
  3. Koka pastaplattorna, ca 1-2 minuter i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt dem rinna av. Dela plattorna om de är stora.
  4. Lägg fyllningen på pastaplattornas kortsida och rulla ihop dem.
  5. Smält smöret i en kastrull, gärna med non-stickbeläggning beläggning. Rör ner mjölet och vispa sedan långsamt ner mjölken. Rör om till en slät ganska tunnflytande sås, tillsätt salt, peppar och muskot.
  6. Låt såsen sjuda i ca 5 minuter, rör om då och då och ställ den sedan åt sidan. Tillsätt osten och rör om tills den smält och såsen är slät och inte alltför tjockflytande. Rör i ytterligare lite mjölk om det behövs. Smaka av med salt och peppar.Täck botten i en ugnsform med lite av ostsåsen.
  7. Lägg i cannellonirullarna sida vid sida med skarvarna nedåt. Ringla ostsåsen över och skaka lätt på formen så att såsen rinner ner mellan rullarna. Strö över parmesanost.
  8. Sätt in formen mitt i ugnen i 20-25 minuter. När såsen bubblar och osten smält är cannellonin klar.
5 kommentarer om "Laxcanneloni med spenat och ost"
  • dragstar04
    dragstar04

    Ser jättegott ut, men hur många lasagne plattor går det åt☺
    Hälsningar Sussi

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till dragstar04

      Åh, så bra att du såg att det saknades. 300 gram färska lasagneplattor ska det vara. Tusen tack!

  • EmmaLarkan
    EmmaLarkan

    Ni har glömt gullök i receptet. I programmet använder Paolo gul lök.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till EmmaLarkan

      Nu är löken inlagd! Tack för att du uppmärksammade detta

  • Trollsessan
    Trollsessan

    Det ser väldigt gott ut men det stå höst- och vintersallad mitt i ingredienserna till fyllningen. Var ska det in eller är det en miss?