Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lax- & räksoppa med orientaliska smaker

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 17 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1 purjolök
  • margarin eller smör, att fräsa i
  • 1 litet blomkålshuvud
  • 2 morötter
  • 1 1/2 tsk curry
  • 1 1/2 tsk spiskummin
  • 11 dl vatten
  • 3 hönsbuljongtärningar
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 liten kartong vita bönor, cirka 115 g avrunna
  • 1 liten kartong svarta bönor, cirka 115 g avrunna
  • 400 g laxfilé
  • 200 g skalade räkor (eller 1/2 kg som du skalar själv)

Till servering

  • crème fraiche
  • valnötsbröd

Så här gör du

  1. Tvätta och skär purjolöken i fina skivor. Dela blomkålshuvudet i buketter som du sedan delar i halvor. Skala och skär moroten i skivor.
  2. Fräs purjolöken i smör eller margarin i en gryta, tänk på att purjolök lätt bränner vid. Tillsätt blomkål, morot, curry, spiskummin och låt det fräsa med en stund.
  3. Tillsätt vatten och buljongtärningar och låt soppan koka tills blomkålen är mjuk, det tar 20- 25 minuter. Rör ner crème fraiche och väl sköljda bönor.
  4. Skär laxen i kuber och låt den sjuda med tills den är kokt, det tar cirka 5 minuter. Avsluta med att röra ner räkorna. Servera soppan med en klick crème fraiche och valnötsbröd.