Lax- & räksoppa med orientaliska smaker

Annika Broman
Ingredienser
4 portioner
- 1 purjolök
- margarin eller smör, att fräsa i
- 1 litet blomkålshuvud
- 2 morötter
- 1 1/2 tsk curry
- 1 1/2 tsk spiskummin
- 11 dl vatten
- 3 hönsbuljongtärningar
- 2 dl crème fraiche
- 1 liten kartong vita bönor, cirka 115 g avrunna
- 1 liten kartong svarta bönor, cirka 115 g avrunna
- 400 g laxfilé
- 200 g skalade räkor (eller 1/2 kg som du skalar själv)
Till servering
- crème fraiche
- valnötsbröd
Så här gör du
- Tvätta och skär purjolöken i fina skivor. Dela blomkålshuvudet i buketter som du sedan delar i halvor. Skala och skär moroten i skivor.
- Fräs purjolöken i smör eller margarin i en gryta, tänk på att purjolök lätt bränner vid. Tillsätt blomkål, morot, curry, spiskummin och låt det fräsa med en stund.
- Tillsätt vatten och buljongtärningar och låt soppan koka tills blomkålen är mjuk, det tar 20- 25 minuter. Rör ner crème fraiche och väl sköljda bönor.
- Skär laxen i kuber och låt den sjuda med tills den är kokt, det tar cirka 5 minuter. Avsluta med att röra ner räkorna. Servera soppan med en klick crème fraiche och valnötsbröd.

Du kanske även gillar
Populära recept