Logga in här

Lax- och senapskräm 
på pumpernickel


Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

5 portioner

  • 500 g laxfilé av mittbiten med skinn, putsad och benfri
  • 
4 msk strösocker
  • 
1 msk flytande apelsinblomshonung
  • 
3 msk salt

  • 1/2 apelsin, lite rivet skal, pressad saft
  • 
1 msk krossad svartpeppar
  • 
1 knippe finhackad dill


Senapskräm:


  • 1/2 dl honung, ej flytande

  • 2 krm salt
  • 
1 knippe dill, finhackad

  • 1 dl senap, grovkornig

  • 1 msk dijonsenap

  • 1 dl matolja
  • 
1 msk vitvinsvinäger

Så här gör du

  1. 
Frys laxen i 2 dygn (om den inte är fryst från början) och tina långsamt i kylskåp. Se till att laxen är helt benfri.

  2. Blanda socker, salt och lite svartpeppar. Gnid försiktigt in laxen med blandningen. Ringla över apelsinblomshonung, pressa över lite apelsin och strö på lite rivet apelsinskal.

  3. Lägg laxen i en plastpåse och förslut väl. Låt grava i kylskåp 2 dygn. Vänd paketet då och då när du ändå tittar in i kylen.
  4. 
Senapskrämen: Rör ihop honung, salt, dill och senap. Vispa ner oljan droppvis till en tjock och slät senapssås. Rör ner vinägern på slutet.
  5. 
Ta ut och torka av laxen. Täck laxen med hackad dill. Skär den i tunna skivor och ­servera med senapskräm på pumpernickel.