Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lax med surkål, sesam- och vallmofrön

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Ingredienser

  • 4 bitar lax (drygt 600 g)
  • sesamfrön
  • smör eller matolja
  • 800 g surkål (antingen sådan du syrat själv eller från burk)
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk vallmofrön
  • salt & peppar

Så här gör du

  1. Skölj surkålen i kallt vatten och krama ur den.
  2. Koka upp kålen i vitt vin och grädde, krydda med vallmofrö, salt och peppar.
  3. Låt koka under lock 30 minuter, rör om då och då. Späd med vatten vid behov.
  4. Provsmaka! Om kålen känns för syrlig tillsätt lite strösocker tills den fått en balanserad smak.
  5. Häll sesamfrön på en tallrik och tryck laxskivorna mot fröna så att de fastnar.
  6. Stek sedan skivorna tills de blivit gyllenbruna.
  7. Servera laxen ovanpå surkålen, med citronklyftor.