Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lax med rotsakgratäng och marinerade morötter


Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner

  • 4 laxfiléer à cirka 125 g
  • 
salt

  • svartpeppar
  • 
olivolja


Morötter:


  • 2 morötter

  • 2 cm färsk ingefära
  • 
1/2 dl ättika, 12%

  • 1 1/4 dl vatten
  • 
1 dl socker

  • 1 tsk havssalt

  • 4-5 hela vitpepparkorn


Gratäng:


  • 200 g rotselleri

  • 4 medelstora potatisar

  • 1 gul lök

  • 1 palsternacka
  • 
2 morötter

  • 2 msk kycklingfond eller 1 hönsbuljongtärning
  • 
2 dl vatten

  • 2 dl matlagningsgrädde

  • 2 dl riven ost
  • 
salt

  • peppar
  • 
olivolja


Så här gör du

  1. Marinerade morötter: Skala och skiva morötterna. Skala och riv ingefäran fint. Blanda ihop ingefära, ättika, vatten, socker, salt och pepparkorn i en gryta. Koka upp blandningen under omrörning, så att socker och salt löser sig.

  2. Häll den varma marinaden över morötterna, låt alltsammans stå kallt i minst 2 timmar - gärna längre.

  3. Sätt ugnen på 225 grader.

  4. Lägg laxfiléerna i en ugnsform med lite olivolja i botten. Salta och peppra.

  5. Skala och skiva rotsakerna tunt, skala och hacka löken. Koka upp fond/buljong, vatten och grädde. Lägg i rotsakerna och koka i cirka 7 minuter. Rör ner ost och krydda med salt och peppar.

  6. Lägg rotsakerna med såsen i en smord, ugnssäker form. Baka i 30 minuter, tills rotsakerna är mjuka.

  7. Sänk ugnsvärmen till 200 grader. Ställ in ugnsformen med laxfiléerna och baka dem i cirka 12 minuter.

  8. Servera laxen med rotsaksgratäng och marinerade morötter. Ringla gärna över lite olivolja.